DEN HAAG – “Een kabinet in ontbinding”, de duiding van Kees Boonman bij omroep Max is een wekelijks radiohoogtepuntje, het antwoord op de terugkerende vraag Ben ik nou gek of zijn zij het? In de meeste gevallen zijn zij het toch, inmiddels totaal de weg kwijt, 100% gericht op de buitenkant, de beeldvorming, de marketing. Kwetsbaarheid, reflectie, menselijkheid of zelfs maar het grotere plaatje buiten de eigen partij: dat alles is totaal afwezig.

Het is dat mechanisme waarbij je slagvaardigheid door de torenhoge barrière wordt doodgeslagen en je je toevlucht zoekt in de haalbare futiliteiten. De non-discussie over of onze uitstoten in 2030 of 2035 gehalveerd moeten zijn bijvoorbeeld. Remkes, niet meer gehinderd door partijgekonkel, maakte vorig jaar ten overvloede nog maar eens expliciet dat je voor elke doelstelling al lang had moeten beginnen, sowieso, direct, sneller en kordater is beter. Doe iets, en hou op met bezwaren te bedenken waarom je iets niet doet. En als je het niet meer weet: wegwezen, maak plaats.