Lightroom 12.3 heeft nog meer kunstmatige slimheid, nu voor de ruisreductie. Waar Mr. Dolby elektronische slimmigheid bedacht om ruis bij geluidsopnames op tape te verminderen, bij digitale foto’s gebruikt Lightroom inmiddels AI om daar de ruis te verwijderen.

LR bood al nette mogelijkheden om de soms onvermijdelijke ruis op onderbelichte foto’s op hoge ISO te verminderen, maar dat ging onvermijdelijk ten koste van de scherpte. Dat is nu beter, al kun je al ook te weinig ruis hebben.

Een voorbeeld. Dit is een fijne foto van een buurmeisje, in verschillende versies.

Allereerst het origineel. Het was Halloween 2022, avond dus donker, en dat moet ook. Het beeld van kinderen-vol-verwachting-aan-de-deur had ik voor ogen, in een Halloween sfeer. Onopgemerkt, maar dat is met zo veel snoep geen probleem.

ISO1600, f/2.8, 1/160s, 160mm

Dit origineel is duidelijk te donker. De sluitertijd kan niet veel langer bij dit brandpunt, het diafragma kan niet groter, de ISO had best nog een paar stops hoger gekund op zich, maar ik weet ook dat dat in de nabewerking ook nog wel lukt. Maar meer belichting betekent automatisch meer ruis.
Na wat correcties lijkt het al wat. Geweldige foto vind ik zelf, topmodel.

We zoomen even in naar 100% en kijken naar de geen ruisreductie, klassieke ruisreductie met bewust een klein beetje ruis gehouden, dan lijkt het voor het oog nog scherper, en dan de AI-versie.

Je mag zeggen dat de AI ook hier een fantastische job doet: alle ruis is verdwenen en de scherpte nauwelijks. Dan krijgen we nu dus dit eindresultaat. Een beetje warme kleur is wel lekker.

We gaan gauw op zoek naar meer oude foto’s waarbij ruis ook nog een probleem was… Mja, dat wordt beter, mag je gerust zeggen.