HENGELO – We hebben veel begrip voor veel, maar niet voor alles.We hebben bijvoorbeeld totaal geen begrip voor oneerlijkheid en schimmigheid. En niet serieus genomen worden.

Het gaat hier om onze geweldig Ford Nugget, een ideale compacte camper waar we veel plezier aan en mee beleefden. Modelletje uit 2010/11, maar voor de oppervlakkige waarnemer die ik qua auto’s ben zijn er maar weinig verschillen met de oudere en nieuwere modellen. Het interieur is uniek en ideaal.

In de vakantie 2022 kregen we wat malheur dat ons ongeplande Noorse belevenissen opleverde, weet je nog?

De garage aldaar regenereerde het roetfilter maar begreep eigenlijk niet waarom. Daarna ging het weer een aantal maanden goed, totdat er weer een waarschuwingslampje op het dashboard verscheen. Tijd voor analyse en reparatie door Ford Baan Twente, met verstand van bedrijfsauto’s en Ford’s bovendien.

Daar lieten we al ons onderhoud uitvoeren, een specialist, beter kan niet. Ongevraagd werd na de eerste keer al de kentekenreclameplaat van Nugget-specialist Van Tuyl, waar we uitstekende ervaring mee hebben, vervangen door de eigen reclame, en dat moet je gewoon niet ongevraagd doen. Er zijn ergere dingen, maar: waarom??
Enfin, een lange geschiedenis van verkeerde “reparaties”, vervanging van onderdelen door problematische refurbished exemplaren die uiteindelijk toch the real thing moesten worden. Er is uiteindelijk -waarschijnlijk- van alles vervangen, de qua Diesel-uitstoot-aangescherpte APK is inclusief steekproef gehaald en alles deed het weer tot later op dezelfde dag het lampje weer ging branden.

Een fraai staaltje “reparatie” was het aanpassen van de bedrading omdat er geen oorzaak gevonden werd voor de niet werkende radio. De radio deed het vervolgens, het campergedeelte vervolgens niet. Van Tuyl wist desgevraagd direct: de huishoudaccu moet vervangen worden, die is op. Dat was het, en de bedrading mocht weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Hoe.Verzin.Je.Het.

Het kan blijkbaar: soms heb je een probleem met een auto waar je niet achter komt. Als alles goed lijkt en meet en er toch een probleem is, moet je nog verder zoeken. Als iets geen ontwerpfout is, en hij heeft jaren zonder problemen gereden, het dus slijtage of een defect zou moeten zijn, dan zou je het als specialist moeten kunnen vinden. Deduceren, elimineren, testen, het moet uiteindelijk altijd te vinden zijn. Een vuile of defecte sensor, een verstopte luchtinlaat, een sproeidingetje: iets is niet goed.

De laatste keer kregen we hem na weken terug met de opmerking Hij rijdt beter dan ooit tevoren, en er “nee, is niets dat u hoeft te weten”. Geen bonnetjes, geen beschrijving, geen kosten. Dat laatste voedt volop vermoedens van schimmigheid, bypasses, chippen, fouten of ander gesjoemel, er is makkelijk jurisprudentie te vinden over verwijderde of uitgeschakelde roetfilters waardoor e.e.a. weliswaar vervuilender maar ook beter en probleemlozer rijdt.
Nog geen dag: roken, lampje, klaar mee.

Een second opinion doet zijn best, maar kan niks vinden en zou erg gebaat zijn bij transparantie van Baan. Baan weigert “om privacyredenen”(!!?!) een uitdraai van de uitgevoerde werkzaamheden aan de eigenaar uit te reiken, waarmee voor ons de maat overvol is geworden. Als je het niet weet, mag je het zeggen. Als het gerepareerd kan worden maar het kost € 5.000, zeg het dan. Maar ga niet zomaar wat lopen prutsen aan mijn zuurverdiende auto.

Van Tuyl gelooft het wel. Hij zal -privacybestedig- de reparatiegeschiedenis van deze “kip” nugget opvragen en kan hem vast fixen terwijl wij met een nieuwere Nugget probleemloos door Frankrijk gaan reizen.

Baan Twente gaat ons niet meer zien. Spijtig.