HENGELO – Ik hou het niet meer bij, dat doen anderen wel, maar het lijkt mij de grijsste (meest grijze) winter ever. Bewolking en bewolking en af en toe wat regen. De VS liggen plat door ongekende sneeuwval, in Brazilië is de meeste neerslag per dag ooit gemeten en vallen de slachtoffers door aardverschuivingen en overstromingen. De aardbeving in Turkije/Syrië telt inmiddels 50.000 slachtoffers, voor een aanzienlijk deel een ingecalculeerd risico omdat de bouwbranche bewust niet aardbevingsbestendig bouwt. Korte versus lange termijn, geld, en het hemd nader dan de rok. Maar maak je geen illusies: jouw hemd is iedereens hemd.

Keuzes hebben gevolgen, er zijn maar weinig vrijblijvende keuzes. Ambtenaren zijn dat kompas kwijt. Je bent er voor de burgers, niet voor je minister, als je moet afwegen.

Vind je het als aandeelhouder lastig om winst in te leveren voor iets dat wel moet? Denk eens beter na, heb het er over, kies en incasseer. Er valt nu nog wat te kiezen, anders overkomt het je uiteindelijk wel. Zo machtig ben je nou ook weer niet.

Gisteren verscheen het onderzoeksrapport over de Groningse gaswinning, waarin voor de zoveelste keer harde conclusies van kennis achterhouden, opportunistisch tijdrekken ten opzichte van de onwetenden, en targets en bonussen scoren. Iedereen die er integer twijfels uit wordt opzichtig maar zeker onschadelijk gemaakt, en terwijl alle omstanders zien wat er gebeurt, dat dat niet deugt en niet strookt met de waarheid, gebeurt het gewoon.

Ik bemerkte het al eerder: een moreel appèl telt niet in een democratie, slechts de meerderheid telt. Een berekenende lobby weet dus precies waar die moet zijn om zijn foute doelen te bereiken.

In elk geval klaart het weer ietsjes op, en bestempelt het Outbreak Management Team COVID-19 als endemisch, een ziekte die er gewoon bij hoort. Doorlopen mensen!