Ongerijmd

Dat we veel te langzaam naar betere wereld bewegen is nog tot daar aan toe, maar dat er door individueel winstbejag niet of zelfs de verkeerde kant op wordt bewogen, is niet te verteren.

Dat je het algemeen belang of het belang van de mensheid voorop stelt als beleidmaker is geen kwestie van links of rechts, of mening. Als je ter meerdere eer en glorie van jezelf of je nepoten invloed uitoefent, gaat er iets mis, als het tenminste ten koste gaat van anderen; is dat niet zo, dan doe je je best maar, het is een vrij land.

We hebben het milieu met het klimaat. Ik vond het wel een handig inzicht dat het de aarde verder niet zoveel uitmaakt: die overleeft het nog wel miljoenen jaren, en de dieren uiteindelijk ook nog wel als wij er niet meer zijn. En over honderd jaar zijn wij allemaal dood, dus waar maken we ons druk om? Nou, dat het voordat die 100 jaar voorbij zijn ook nog wel eens erg vervelend kan worden voor onszelf, bijvoorbeeld. En het is wel een erg kortzichtige visie verder, nu we weten hoe eindig e.e.a. is.

We hebben het gokken. Gokken is verslavend en de overheid liegt dat ze er alles aan doen om dat onder controle te houden, en verschuilt zich -zonder enige twijfel aangejaagd door het geld van de lobby- achter problemen die er niet zijn als je er echt voor staat, en dat geldt voor al die halfslachtige ingrepen. Sinds het legaliseren van online gokken “om het onder controle te houden” zijn de problemen gigantisch toegenomen, mede door de enorme hoeveelheid irritante reclames. Gokken, roken, vlees, stikstof, schulden, toeslagen, allemaal eenvoudig op te lossen als je maar eens uitspreekt waar je wilt eindigen, dat wil jouw electoraat ook als je het goed uitlegt. Allemaal onderwerpen waar grote groepen mensen direct of indirect onder lijden. Los dan de bezwaren op, en gebruik die niet bij voorbaat om voorlopig niks te doen. Bah.

Mag je dan niks meer? Zeker, zolang je er geen individuen of maatschappijen mee dupeert mag alles, maar we kunnen onszelf totaal niet meer wegcijferen.

Ingezonden opinie ter Tubantia afgelopen week. Helpt allemaal niks. Boomers zijn we.

Wat ik ook raar vind: dat commerciële partijen verkondigen dat ze wiskunde zodanig uit kunnen leggen dat je het snapt en dat je dan geen bijlessen nodig hebt. Vroeger leerden we alles wat je moest weten gewoon allemaal op school, desnoods met wat extra uitleg. Docenten hoefden toen geen bizarre administratieve taken doen trouwens, misschien is dat het. Raar toch?