Meten is weten

HENGELO – Deze week maar eens een Homewizard Wi-Fi P1 Meter aangeschaft. Het apparaatje is niet groter dan nodig en prik je gewoon in je “slimme” (want: GPRS verbinding) verbruiksmeter in je meterkast. Er is nog even een micro-USB stroomvoorziening bij nodig (want SMR 4.2 < SMR 5.0), maar daar hebben we een la van vol, dus da’s geen punt. Het dingetje kost €29,95, een perfecte prijs. Veronderstellend dat-ie zuiver genoeg meet een een paar jaar mee gaat, is het een doordacht ding: doet 1 ding en dat handig en simpel.

Dan hoort er natuurlijk nog iets bij om wat te doen met die meetwaarden op je wifi als je niet zelf continue de meetwaarden in een JSON wilt verwerken, een app. Kan gratis maar voor alle features is er een abonnement van €0,99 per maand. Ook een faire prijs, kun je zelf niet voor sukkelen, zelfs zonder die extra features.

Wat kunnen we er mee en wat leren we er van? Ik neem je even mee naar vandaag.

Het laden van een elektrische auto is by far het meest elektriciteit-slurpende in een huishouden. Dat verbruikt 4kW, 4000 Watt, in een uur dus 4 kWh (ongeveer €1,- per uur). De rest valt dan in het niet. We zien hier ook de opbrengst van de zonnepanelen (groen) op een herfstachtige dag, verwaarloosbaar, vandaag 1.4 kWh. We zien ook nog het inductiekoken, zo’n 1000 Watt gedurende een half uurtje, 0,5 kWh (€0,12). Ik leerde ook al dat een airco om te verwarmen grofweg 1kWh per unit kost, ook goed te overzien.
In relatieve rust is het verbruik ongeveer 300W voor het hele huis, dat valt me best mee, maar daar dat gaan we verder proberen te begrijpen. Voor 300W brandden vroeger 3-4-5 gloeilampen, nu draait daar het hele huis op: verlichting, computer, TV en dergelijke.

Daarvoor hebben we bij dezelfde firma nog een Energy socket aangeschaft, een plug waarin je een stekker steekt, met wifi die in dezelfde app uitmondt. Oude koelkasten en vriezers zijn beruchte slurpers, dus wat doet die koelkast in de berging eigenlijk?

Wel, die verbruikt ongeveer om het uur een tijdje 100W, en daartussen niks (1 W). Het is eenmalig afhankelijk van de koelstand, maar deze koelkast kan het zo prima op temperatuur houden. Over een hele dag is dit 0,4kWh, een duppie per dag. Da’s dan weer wel € 36,50 per jaar, maar daar heb je dan ook weer elk moment koud bier voor.

Tot dusverre dus geen verrassingen maar wel een heleboel inzicht. Een aanrader, makkelijker wordt het niet. Ze hebben ook water- en gasmeters, daar wachten we nog even mee.