Discover America

Iets totaal anders dan: mijn echte lievelingsplaat, Discover America van Van Dyke Parks, uit 1972. Deze plaat lijkt nergens op, misschien een beetje Mighty Sparrow, Riverboat een soort 16 shells from a 30.6 maar verder is-ie gewoon vrolijk en raar. Van Dyke is widely regarded as one of the most talented and admired behind-the-scenes figures in rock and pop music from the mid-’60s onward, die in die tijd zijn handtekening plaatste onder elk opvallend arrangement, zoals bv Wah She Go Do van Bonnie Raitt en One Meat Ball van Ry Cooder. Onmiskenbaar, de timing, het arrangement dat soms ook bij een ander nummer lijkt te horen. Ik wordt er altijd giechelig van, en dus vrolijk.

Geniaal met humor. Niet zelden met steeldrums ook. Met historisch besef. Om de grap van deze hoes (de cover art) te herkennen moet je een beetje topgrafie kennen: er is geen plek ter wereld waar je over land naar zowel Trinidad als Hollywood kunt.

De plaat is raar, maar iets minder raar dan de voorafganger Song Cycle uit 1968, met wat meer echte liedjes. Lowell George is ook van de partij in FDR in Trinidad, een jaar eerder (Into the Purple Valley, 1971) al een Ry Cooder fingerpicking-favoriet, daar toegeschreven aan Fritz Maclean, hier is het van Van Dyke. De arrangementen verschillen ook wel een beetje.

Van Dyke is ook een professional. Arrangementen voor viool zijn altijd voor 3 violen, want 2 violen zijn altijd vals en bij 3 middelt dat zo uit dat het minder opvalt. Van die dingen.

Ooit, toen ik nog Twitter volgde uitte Van Dyke zich vaak over de miskenning van vakmanschap. Dat een componist/schrijver 0,0000x cent per stream ontvangt. Dat de toen hedendaagse artiesten met triviale pulp juist heel veel geld verdienen, terwijl de muzikale vaklui in betrekkelijke armoede leven. Hij illustreerde dat met de partituren van muziekstukken van beide genres, veelzeggend.

We hebben hem een keer ontmoet in het oude Tivoli in Utrecht. Zijn komst naar Nederland in 2003 was een makkelijk aanleiding voor een FeijBros meetup mét Freek.

Dus moet je opgevrolijkt worden? Deze plaat!