Verkiezen

DEN HAAG – De arrogantie van de macht, veel anders valt het niet te duiden. “De politiek” maakt het nu echt wel veel te bont. Weigerachtigheid ten aanzien van de formatie met een tenenkrommend gebrek aan urgentie, alsof er niet in maart al verkiezingen waren. Een door de Omtzigt-affaire aangejaagde crisis wordt door het verstrijken van de tijd weg gemanaged en weggelachen, net als alle andere urgente zaken die schreeuwen om visie en actie. Verstandig man Tjeenk Willink blijft onvermoeibaar maar zonder meetbaar resultaat verkondigen dat onze democratie naar de mallemoer aan het gaan is, opvolg-formateuse Hamer moet ook met pijn in het hart concluderen dat het amper over inhoud gaat, maar wel over beeldvorming en persoonlijke voorkeuren. De kamer dacht met het uitschakelen van de koning bij de formatie een democratische winst te hebben geboekt, maar het tegendeel blijkt het geval. Dat de waardevolle infrastructuur van ons land intussen voor de lange termijn ernstig is gesloopt, legt het af tegen diezelfde beeldvorming en persoonlijke voorkeuren. In verschillende sectoren is geen gekwalificeerd personeel meer voorhanden, de wal keert het schip, de consumptiemaatschappij, die toch al alleen echt voor de aandeelhouders werkte, komt hard tot stilstand, Je kunt het uiteindelijk niet winnen van natuurwetten.

Een van de vele toppunten is het categorisch niet serieus nemen van de cultuursector die op sterven na dood is en juist Het Ultieme Bewijs Van Beschaving is. En in weerwil van alle gelijkheidsbeginselen in onze grondwet mag er wel voor 70.000 toeschouwers worden gerace-t in Zandvoort. Gevraagd naar de kenmerkende verschillen met de grote culturele evenementen komt er uit de monden van de verantwoordelijken louter lulkoek, en geen journalist die in lachen of huilen uitbarst. Hoe hebben we het zo ver laten komen he? Het is de mythe van de kikkers in de pan met geleidelijk kokend water, die zouden blijven zitten; dat blijkt in het echt niet waar te zijn, die vergelijking gaat dus mank. Kikkers zijn slimmer dan burgers.

Je zou willen dat een ombudsman of openbaar ministerie in staat zou zijn deze figuren naar huis te sturen, of naar de gevangenis, voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en de volksgezondheid in het algemeen.

Tenslotte moet het ook eens klaar zijn met dat principieel geleuter over het recht om niet gevaccineerd te worden. Sommige zaken zijn niet verkiesbaar, je moet autogordels in de auto, je moet naar school, je moet geholpen worden als je ziek bent en je moet gewoon verplicht bijdragen aan het inperken van een levensgevaarlijke virus dat inmiddels wereldwijd 4,5 miljoen doden heeft geëist. En je mag raden waar er in Amerika gedacht wordt dat vaccineren niet nodig is; ook zo wordt het probleem uiteindelijk wel opgelost.

Bron: washingtonpost.com