Nog more

GORSSEL – Prachtig Modern Realisme, we houden er van. Momenteel is in MORE een hoofdrol weggelegd voor Konrad Klapheck (1935), nooit van gehoord maar dat ligt aan mezelf en maakt het alleen maar leuker. Hij leeft nu nog.

Jo Jones at the Savoy

Voor een nadere duiding van ’s mans werk mag gegoogle-d worden, maar de trage docu over de making-of drukt de neus op de feiten achter de doeken. In onze digitale wereld zijn we al een heel eind met een “fill” voor de achtergrond en is het netjes printen misschien nog een dingetje, hier gaat het over het timmeren van het raamwerk, het spannen van het canvas, het secuur en met liefde aanbrengen van de onderlaag afgetoond met wat groen voor de basiskleur, het afnemen de achterkant en het loshalen en achterstevoren weer opnieuw opspannen, en nog een keer een laag. Dan ben je dagen verder en moet je nog met je onderwerp beginnen. Gesneden koek voor schilders wellicht, voor een doorsnee museumbezoeker ligt dat anders.

We zien het niet meer terug als we voor zo’n kunstwerk staan, het is perfect, strak, mooi, bijzonder, geloofwaardig en verfijnd. Met kwast en verf, ongelooflijk als je er even bij stil staat, wat we deden. Práchtig.

Naast rare magisch-realistische machine-achtige details met suggestieve titels was er ook jazz. Kenners zien in Swing Brother, Swing II uit 2006 meteen het orkest van Count Basie met Billie Holiday, mede door alle niet te missen hints (CB) en de achtergrondmuziek.

(zwartwitfoto’s van http://www.freddiegreen.org/photogallery/)

Bij Konrad is weinig aan toeval overgelaten. Zo’n ik vermoed overheadmicrofoonstandaard: die zou je best weg kunnen laten en amateurfotograaftip is om minstens te zorgen dat die niet uit het hoofd van een gitarist komt, maar het zal een compositorische noodzaak hebben, snijpunten van zichtlijnen, dat werk.

Maar er viel nóg meer te genieten, op een begraafplaats bijvoorbeeld.

En de Bob Ross expo trok natuurlijk een extra gevarieerd publiek. Volgeboekt op 1,5 meter, net als bij de Formule 1 in Zandvoort zou een VVD-er zeggen.