Verzengend

HENGELO – Het is bloody hot in het land en dat gaat ook nog wel even duren. Op kou kun je je kleden – op warmte maar tot een bepaalde hoogte. Het is stil op straat, men probeert -als men niet op vakantie is- door alles dicht te houden de warmte buiten te houden. Wanneer het buiten even warm is als binnen kunnen deuren en ramen open, een beetje zoals je bij het te water geraken van je auto moet wachten tot het waterpeil ook binnen je open raampje bereikt heeft voordat je de deur kunt openen.

Waaiers en ventilatoren geven nog iets verkoeling en het amper geïsoleerde platte dak van de nieuwe slaapkamer straalt binnen zoveel warmte uit dat daar wel een airco nodig is als er ook nog geslapen moet worden. De overweging om het dak met sedum te bedekken, om bij hevige regenval water te bufferen en bij hitte -zoals nu- door verdamping de temperatuur een graadje te temperen moet misschien toch nog eens herzien worden.

Een voordeeltje: meer dan genoeg zonne-energie. Beetje opmerkelijk dat de piek niet op 5000 ligt, is dat nu dat verschijnsel dat zonnepanelen beter renderen als het minder warm (sic) is?

Ik heb niet nog meer bewijs nodig: wij gaan nog meer met extremen te maken krijgen, met Mediterrane temperaturen in de zomer en bijbehorende tropische regenbuien die in een uurtje een centimeter of 10 laten vallen. De 21 graden vorst -was dat de winter van 1986?- kunnen we even een paar decennia vergeten, de airco wordt een standaardvoorziening en het dankzij corona in zwang geraakte thuiswerken biedt uitgelezen mogelijkheden tot een nationale siësta. We gaan eens zien hoe goed we ons kunnen aanpassen.

Tubantia 12-8-2020: onorthodox

Waar ik me nog meer zorgen om maak zijn de exotisch beestjes en bijbehorende narigheid die met de veranderende seizoenen gepaard gaan. Diversiteit lijkt me dan daarop weer een deel van het antwoord. Dan weet u dat vast.