Intussen

HENGELO – Je merkt het wel: veel verder dan een plaatje komt het tegenwoordig niet, en dan kun je net zo goed alleen op instagram zitten. Voor dat handjevol kijkers of lezers, de wereld wordt digitaal overspoeld met data, foto’s, meningen en af en toe zelfs nog wat nieuws. Onze verslaggever ging kijken hoe de mensen op de camping reageren op de Europese maatregelen.

In de mainstreammedia (ook wel: oude media) heeft de creativiteit het afgelegd tegen de stompzinnigheid, snelheid gaat boven diepgang, oppervlakkigheid dus. Dat stimuleert niet. Als je niks te vertellen hebt kun je net zo goed je mond houden. Met het nieuws van vandaag wordt morgen de vis verpakt, ook.

Ondertussen worden er nog wel foto’s gemaakt of ge-edit natuurlijk. Oefening baart kunst en zelfs ik vind het soms moeilijk om het niet als wedstrijd te zien. Je kunt onmogelijk “de beste” zijn, en dat slaat ook nergens op; ik kan ook prima genieten van andermans mooie foto’s.

Moeilijk om het “overweldigende” op de foto over te brengen. Misschien een panorama van maken?

Het is voldoende om (erg) tevreden te zijn met wat je maakt en ik ben dan ook blij met iedere fotogenieke gebeurtenis. Met mooi weer. En dan weer de doka in om te zien wat werkt. De Nik Tools die Google ooit weggaf zijn daar vaak belangrijk, al was het alleen maar om te zien wat de verschillende presets doen en in welke richting je het dus kunt zoeken.

Veel tegenlicht, onderbelicht maar dankzij de D850 prima op te trekken,

Moeilijke situaties opzoeken, in een fractie van een seconde zien wat leuk is, zo hou ik het uitdagend.

Origineel zijn is onmogelijk. Iedereen die kamp Westerbork bezoekt fotografeert hetzelfde, er valt verder ook niet zo veel te zien. Met kleur staat het te veel in de moderne tijd. De mensen naast de trein zijn bedoeld om een voorstelling te kunnen maken hoe veel mensen er in zo’n wagon “pasten”. Gruwelijk.

Foto’s zijn eigenlijk pas echt leuk als je ze afdrukt op een groot formaat, maar dan he? Een galerij in huis maken? Met welke foto’s dan? En wat kost dat allemaal wel niet?

Deze kan wat mij betreft zo aan de muur, er gebeurt genoeg in

Soms wil je een boodschap op een persoonlijke manier bezorgen, Dat is niet eenvoudig.

Macro is ook leuk. Voor verpletterende resultaten zie je op YouTube wel dat ze daar uren mee bezig zijn, opstellingen, verlichting, focus-stacking, plantenspuitje, veel is nep, maar wel mooi. Liever klik ik uit het handje, eigenlijk zou je nog liever een microscoop bij je hebben. Van Gogh had echt wel gelijk: de autonome natuur is onovertroffen, met afstand, en met gemak overheerst een minuscuul virusje de wereld.

Dit spinnetje, krap een halve centimeter, hangt gewoon ergens in de tuin. Poep zelf maar eens zo’n web.

Abstract kan ook mooi met macro. Kleurvlakken, vormen, licht, wazig en scherp: het is niks maar toch leuk om naar te kijken, zonder verhaal. Je hoeft er je tuin niet voor uit.

Een foto hoeft niet eens perfect te zijn om iets te kunnen vertellen of te boeien. Met een filtertje of Lightroom-preset kun je er nog wat van maken. Op gevoel.

Met een filtertje erbij maak je er zomaar een achtervolgingsscene uit de Kameleon van

Er wordt dus -kortom- nog best wel gefotografeerd hier. Ook als aandenken voor later natuurlijk.

Enfin, leuk dat je het tot hier helemaal gelezen hebt.