Coronamelder

HILVERSUM – ‘Hebben we het virus onderschat?’ is na 5-6 maanden wereldwijde disruptie en ongekende maatregelen de beste vraag die de NPO talkshow Op1 weet te stellen aan weer een viroloog. De mensheid/media gaat er schijnbaar van uit dat informatie devalueert en dat je dus eindeloos dezelfde vragen of open deuren moet blijven stellen zolang het antwoord je niet aan staat. Deze vraag was hooguit opportuun toen in april de IC’s uitpuilden, en is toen ook al 100 keer gesteld.

Net als met die mondkapjes. Onze RIVM-wetenschappers houden nauwkeurig alle inzichten hierover in de gaten en zien geen aanleiding om de eerdere inzichten te herzien: ze dragen niet significant bij aan het stoppen van het virus. Ook niet als je het 100 keer vraagt, en nee, ook niet als ze het in andere landen wel doen (en daar de uitbraak niet beter onder controle hebben) en nee, ook niet als bekende Nederlanders het niet begrijpen. Er lijkt wel een hevige mondkapjeslobby te bestaan, of mensen hebben behoefte om ‘iets’ te doen tegen het virus, al was het maar symbolisch. En er is dus helemaal niemand die je verbiedt om er een te gebruiken, dus als je echt zo overtuigd bent, draag het dan en hou op te zeuren. Af en toe schiet me nog te binnen hoe dat zich dan verhoudt tot het zwaarbevochten burka-verbod, maar daar hoor je dan niemand over. Of wel, maar ik volg facebook en twitter al vele jaren niet meer, en de mainstream houdt zich daarover wijselijk stil. Er wordt al genoeg gediscrimineerd.

En we hebben nu ook de app, bijna voor iedereen maar eerst voor ons in het oosten. Zoals verwacht is de hulp van Apple en Google nodig geweest om zo’n app überhaupt mogelijk te maken (GAEN), maar het blijkt niet voor iedereen even logisch dat je daardoor een relatief moderne telefoon nodig hebt om deze nieuwe techniek ook te kunnen gebruiken. Dat was ook niet de bedoeling trouwens.

In mei was dit niettemin al een van de expliciete design-principes
(https://github.com/minvws/nl-covid19-notification-app-design/blob/master/design-principes.md)

Voor het essentiële onderdeel gaat dat helaas dus niet op, en dat hadden ze natuurlijk ook wel al een tijdje geleden al duidelijk kunnen vertellen, want dat wist iedereen natuurlijk gewoon al lang. Dat lijkt me een beetje duiken om geen negatieve aandacht te genereren die het tempo zou bedreigen. Er valt toch niks aan te doen.

Ik had er in mijn naïviteit niet bij stilgestaan, maar natuurlijk heeft er bij deze bedrijven ook iemand een spreadsheet in moeten vullen waarin de businesscase profijtelijk werd becijferd als een bescheiden inspanning aan de ene kant en een boost in de vervanging van de oude modellen die nog in omloop zijn aan de andere kant. Gezondheid is natuurlijk niet gratis. Het enige wat aan het te oude modellen-probleem te doen is, is dat de overheid (of Google/Apple) gepersonaliseerde Coronamelder-sleutelhangers verstrekt, met daarop Android/iOS, een bluetooth chipje en nog iets wifi-achtigs. Niet kwijtraken en altijd bij je dragen.

De minister is inmiddels redelijk tevreden over het aantal downloads, zo’n 500.000 -ik heb hem zelf ook- in deze testfase, en de broncode is zoals beloofd voor iedereen toegankelijk.

Maar eigenlijk wilde ik alleen maar wijzen op de absurditeit van sommige oplossingen om de wereld te laten lijken op hoe die was: het kunstmatig gegenereerde stadiongeluid bij bv de Champions League wedstrijden op televisie, waarbij het niet-aanwezige publiek tekeer gaat bij een stevige overtreding en de scheidsrechter terstond een gele kaart trekt alsof hij het gehoord heeft. Van de week zette iemand even te vroeg een knopje om en dan hoor je slechts de geluiden die je kent van het amateurvoetbal. Ik snap het, maar moeten we er niet beter gewoon aan wennen of zelf een muziekje opzetten?