Kogel door kerk: Nikon D850.

Voor een beetje reportage heb je tegenwoordig 2 camera’s nodig: met een 24-70 f/2.8 en een 70-200 f/2.8bijvoorbeeld. Verwisselbare lenzen zijn leuk, maar je kunt niet een hele dag aan het wisselen blijven. Het dilemma was daarom ofwel nóg een D750, een geweldige camera worth every penny, of een andere, voor de verandering, dan heb je ook nog iets te kiezen wanneer je er maar eentje nodig hebt. Dan kun je naar een D7500, maar als je eenmaal fullframe gewend bent ligt dat niet zo voor de hand.

Hand

Twee camera’s, dan heb je dus niks in te ruilen en is het extra slikken. De jaarlijkse winterkorting waarbij alle merken honderden euro’s korting geven op de overigens rotsvaste prijzen voeren de druk nog een beetje op.

De kortingen geven een indicatie van de prijzen 😢

De marketingfocus van Nikon gaat sinds het verschijnen vól op de spiegelloze toestellen, de systeemcamera’s Z6 en Z7, maar ik heb het daar niet zo op. Vooral een batterijleven van 330 foto’s – ja dat zijn nog steeds 8 rolletjes- vind ik helemaal niks (de D850: 1.840), en de aanbevelende Nikon endorsers zijn me allemaal net iets té enthousiast. Met het voordeel van de twijfel zijn ze dus allebei even goed, en omdat ik voorlopig toch geen serie Z-lenzen ga aanschaffen wordt het dan de D850, zonder dat ik me lullig ga voelen een ouderwets toestel te hebben.

Kassakorting van Nikon, dit jaar geen bonnetjes op te sturen

Ultimately, the choice between these cameras will likely come down to the type of photography you undertake. 
Street photographers, sports photographers, and travel photographers will likely prefer the Z7 because of its size and image stabilization. Landscape photographers might prefer the D850 given its crazy-long battery life and chunky, comfortable grip.
But honestly, either way you go, you’re getting a hell of a camera.

Photographytalk.com

Ik ga er van uit dat ik m’n D750 binnenkort weer gewoon hersteld terug krijg, en met een globale telling kom ik pas op zo’n 40.000 clicks, dus daar kunnen er nog gewoon 100.000 bij.

Wel even opletten weer: met maximale grootte (8256 x 5504) in RAW beslaat een (1) kiekje maar liefst 50 tot 70 MB, da’s alweer 2x zo groot dan met de D750. Voor dagelijks gebruik lijkt een kleiner formaat me wel afdoende, en dat kan ook. De NAS-sen groeien me niet op de rug!
Raar is het gebruik van een XQD-geheugenkaart naast een normale SD-kaart, dat lijkt een foute gok geweest. Een XQD-kaart is gruwelijk duur (€179 vs €28), een Sony patent, dus dat geheugenslotje laten we lekker leeg.

Benieuwd ben ik naar de focus-shift, een feature die ik bij macro zeker eens ga proberen. De prestaties in low light zijn alvast zeer behoorlijk. Affijn, u gaat het horen.