PSD2 bankieren

Opmerkelijk: 10 dagen geleden ontving ik een bericht van mijn bank waarin het fenomeen PSD2 werd aangekondigd en uitgelegd.

De Payment Services Directive 2 (PSD2) is een Europese richtlijn over betaaldienstverlening. Met de invoering van deze richtlijn krijgen consumenten en bedrijven die een betaalrekening hebben de mogelijkheid om twee nieuwe betaaldiensten te gebruiken: betaalinitiatiediensten en rekeninginformatiediensten. Deze nieuwe betaaldiensten gelden voor betaalrekeningen die online zijn in te zien.

www.afm.nl

Zoals de wereld er nu uitziet is er werkelijk geen haar op mijn hoofd die er over denkt iemand anders dan mijzelf en mijn bank (en de belastingdienst en de enz) toegang te geven tot mijn betaalgegevens, dus ik zal nooit iemand vrijwillig toegang verlenen. Mijn bank kan zich inleven in zijn klanten, en biedt daarom een Extra Optie.

Verheugd door deze dubbele dekking -tweestapverificatie is immers de nieuwe norm- spoedde ik me naar mijn bank-app en zette ‘Rekening afschermen’ aan. Geruststellend.

Het opmerkelijke kwam gisteren in alweer een bericht: “PSD2: optie Rekening Afschermen momenteel niet beschikbaar”.

Ik probeer me voorstellen wat hier nou weer gebeurt, en kom snel uit bij het scenario dat de PSD2-lobby niet gediend is van extra algemene hangsloten, en dat er een discussie wordt bedacht rondom de verplichting van banken om mee te werken, en of zo’n algemeen hangslot daar wel binnen past. Ik zeg hier: de bank werkt mee, de klant wil het niet, klaar als een klontje, en begrijp dan deze tijdelijke maatregel niet. Dat zal het dan ook niet wezen.
Dan kan het nog wat zijn in de hoek van de AVG: de toestemming is een zaak van de nieuwe dienst en de klant: “Je kunt er ook voor kiezen om geen gebruik van te maken van de nieuwe betaaldiensten. Dit hoef je niet kenbaar te maken aan je bank.” zegt de AFM. Mijn bank moet nu noodzakelijk weten of ik dit extra hangslot gebruik om verzoeken via de app/web direct te pareren met een weigering, en zo weet mijn bank er dus wel van. Een zeer subtiel verschil met de wel al aanwezige kennis van de partijen waaraan toegestemd is.

Ik noem het een PSD2-lobby, omdat ik denk dat er weinig goeds gaat komen uit deze nieuwe mogelijkheden, en in elk geval dat commerciële partijen er veel meer garen mee gaan spinnen dan de bankconsumenten zelf. We gaan het zien, maar wees in elk geval alert, zegt ook De Nederlandse Bank.