Er wordt veel onzin verteld, zelfs op radio en televisie. Zo vaak zelfs dat ik er een houding van Nou toe maar, wat jij wilt bij heb ontwikkeld. Tendentieuze wetenschap en afdruipende achterliggende agenda’s, opinies, niet verwonderlijk dat de media een imagoprobleem heeft qua betrouwbaarheid.

Veel van wat verteld wordt is niet voor iedereen zomaar even weerlegbaar, weinigen zijn op de hoogte van alle ins en outs en meestal is er ook niet een even groot podium om tegengeluiden te laten horen, je moet de journalisten op hun vakmanschap en integriteit vertrouwen, wat ons niet makkelijk wordt gemaakt. Anders wordt het natuurlijk als het over echte wetenschap gaat, aantoonbare feiten, bewezen praktijken en informatietechnologie, en al helemaal wanneer daar het internet bij betrokken is: dan kom je daar niet mee weg.

Het hele verhaal begint en eindigt bij die media. Het in inmiddels ruimschoots beschreven, maar toch nog even een globaal overzichtje, ik had er de tijd voor.

 • Er vinden DDOS-aanvallen plaats op de sites van Nederlandse banken en ook de Belastingdienst en DigID. Die diensten zijn daardoor verminderd beschikbaar en dat belemmert het land. Er is weinig bekend over herkomst enz.
 • Nieuwsuur besteedt aandacht en praat met ex-hacker Rian van Rijsbroek, voor iedereen een volslagen onbekende, maar “De studiogast is geen vreemde, ze is meerdere malen in andere media geciteerd (De Telegraaf, BNR) en medeauteur, met oud-staatssecretaris Willem Vermeend, van een boek over cybersecurity“, legt een woordvoerster uit. Dus. En Ronald Prins heeft geen belang meer bij media-aandacht.
 • Deze dame praat totale onzin en introduceert als ultieme oplossing voor alles het begrip Smart Blockchain, totaal onbekend in de wereld maar toevallig het onderwerp van haar boek. De naam van Willem Vermeend staat ook op de kaft dus moet het waar zijn.
 • Op de radio draaft ze met Willem lekker door bij Tijs van den Brink. Willem is daar ook ICT-ondernemer. Danny Mekic’ probeert netjes te nuanceren wat Tijs hem maar beperkt toestaat. Mevrouw Rian heeft het in het geheel niet over DDOS. En de geniale smart blockchain wordt hier door Willem haarfijn uitgelegd: “je weet niet waar je zijn moet”. Danny heeft verschrikkelijk gelijk met zijn pleidooi voor minder afhankelijkheid van technologie. Rian stelt ons gerust dat de smart blockchain gelukkig ingebouwd kan worden in de bestaande bev..
 • De IT/InfoSec influencers in Nederland laten het er niet bij zitten. Klöpping: “Werkelijk ongelofelijk dat Nieuwsuur dat gekkie dat 10 minuten over cybersecurity mocht zitten raaskallen nog niet heeft gerectificeerd. Met d’r smart blockchain en d’r veilige modus van Apple en Noord-Koreaanse codes. Koekoek. WTF.”

https://twitter.com/AlexanderNL/status/958430756967256065

 • Nieuwsuur heeft natuurlijk niks verkeerd gedaan, de obligate reflex, maar de geest wil niet meer in de fles
 • De vrolijkheid maakt inmiddels plaats voor een analyse van haar werk, dat voor zover begrijpelijk onzin is, en in het gunstigste geval gejat, maar meestal beide. RTL-tech-journalist Daniël Verlaan besteedt een dagje met het fileren en houdt het land daarvan op de hoogte. Je wilt natuurlijk altijd even zeker weten of we de Smart Blockchain met zijn allen niet hebben zien aankomen. Dat blijkt niet het geval. Ook andere media-it-technici verdiepen zich

https://twitter.com/danielverlaan/status/959017915440881664

 • Voor de normale mensen wordt het probleem inmiddels omgebogen naar het boek en de plagiaat (“door de NOS en Nieuwsuur ontdekt”), wat leidt tot het terugtrekken van het boek uit de digitale winkel die toevallig eigendom is van de familie Vermeend en waarin Creative Leader dochter Simone Vermeend ook al eerder met een KvK-innovator Perry Smit een boek over hype Blockchain uitbracht, en een mea culpa van Vermeend die al lang blij is dat hij weg lijkt te komen met vergeten voetnoten. Mevrouw van Rijbroek (rijbroek – riding breeches – riding breaches – inbreuk maken?) legt in een onzichtbare reactie de schuld bij anderen die de tekst blijkbaar dus niet goed gecontroleerd hebben. De boeken blijken her en der superlatieve aanbevelingen te hebben ontvangen, zelfs in het matig Engels waar het boek slechts in het Nederlands beschikbaar was.

https://twitter.com/danielverlaan/status/959334403037069315

 • Op de valreep nog een stuiptrekking van Rian bij techmagazine linda.nl: “ik ben het wel gewend dat ze me eerst afmaken”. Zo redt je je gezicht wellicht nog voor de vrouwelijke helft van het land én het levert Sanoma natuurlijk weer clicks op. “Ze zien ons en ons boek als bedreiging”. Dat boek is uit de handel gehaald dus dat probleem is inmiddels opgelost.

Het was voor de liefhebbers een geweldige soap, wat conclusies:

 1. Mijn vermoeden is dat Vermeend -voor de verandering eens een PvdA-er- c.s. gewoon geld wilden verdienen met een boek vol onbegrijpelijke onzin over een hype die half bestaat. Er is al gesuggereerd dat het boek automatisch is samengesteld en ik sluit dat helemaal niet uit. Prima kadootje, ben je gelijk weer bij de tijd en dat je er niks van snapt doet er niet toe, want het is ingewikkeld en maar weinigen zullen erkennen dat ze het boek niet gelezen hebben, laat staan dat ze er niets van begrijpen. Een boek met een hype-instap-titel (De wereld van cybersecurity en cybercrime, basisboek), lovende eigen recensies en een tot voor kort nog enigszins gerenommeerd econoom, dat moet verkopen.
 2. Ik verdenk nu hetzelfde verdienmodel voor dat andere boek. KvK, Prins Constantijn, dat kán geen onzin zijn. De KvK kan dit jarenlang uitdelen of verkopen om de innovatie in Nederland aan te jagen. Of in elk geval te doen lijken dat we weten wat we doen en de boot niet missen. Maar iemand zou het eens moeten lezen.

 1. Wat iemand zich ook afvroeg: als er zoveel onzin wordt verkondigd over een een onderwerp waar ik wel verstand van heb, wat is er dan waar van wat er verteld wordt over onderwerpen waar ik niets van af weet? Goeie vraag. Meer wetenschap, minder opinie.
 2. Menigeen hoopte dat het hele verhaal een Rambam-uitzending gaat opleveren (Hoe je tegenwoordig met een boek vol gejatte techpraat geld kunt verdienen). Ik ben bang van niet, ik verwacht gezien haar standvastigheid dat het een keer bij Opgelicht gaat worden.
 3. Vermeend was al geen onbesproken meneer die altijd alles bij het rechte eind heeft of kritisch is in waar hij verstand van heeft.
 4. En natuurlijk: de smart blockchain gaat het helemaal worden :-)

Tot slot hier: wat iedereen voor zichzelf ook uit had kunnen zoeken maar nu niet meer hoeft en alle verdenkingen versterkt.