Ik ben op zijn zachtst gezegd geen fan van de cookiewet: dat elke website aan de bezoeker moet vragen of het okay is dat er bepaalde dingetjes onthouden worden, zodat dat handig is voor de volgende keer, of dat er bijpassende adverteerders gezocht kunnen worden, voor nu of later, elders. Sites die daar bewust mee om gaan (d.i. die geld willen verdienen met de verkoop van jouw bezoekgedrag) hebben het tot een kunst verheven om iedereen die zijn privacy bewust iets minder te grabbel wil gooien maximaal te pesten tot het moment dat je het -per ongeluk- gewoon opgeeft. Een beetje zoals Microsoft bij iedere upgrade weer Bing als standaaardzoekmachine heeft ingesteld en alle nieuwe opties om informatie te delen standaard aan zet.

Bij de NPO kun je wat kiezen, qua cookies, tenminste deels. Dat is ook wat je verwacht van een publieke omroep.

Uiteraard kies ik dan voor louter noodzakelijke cookies (cookies zijn op zich niet vies) en niet voor aanbevelingen (ik ben allergisch voor magische aanbevelingen), profiling door social media netwerken, advertentie-targets en “overig”. Opslaan.

Volgens de wettelijke verplichting heb je daarmee wel duiidelijk gemaakt wat je wilt, dunkt me, maar het betekent dat je bij elk bezoek aan een NPO-gerelateerde site altijd weer die melding krijgt, omdat je weliswaar je keuze hebt gemaakt maar wel de foute.

Daar kun je wederom op Meer informatie en instellingen klikken om je eerdere keuze als Je aangepaste instellingen te bevestigen, maar ook op Akkoord om alsnog je gedrag aan het adverteerdersdomein te verkopen. De liberaliseringsregeringen zullen het er wel naar gemaakt hebben, maar ik vind dat een publieke omroep dit niet moet doen.

Hetzelfde geldt voor de NPO-app, die je dezelfde “keuze” biedt. Wegwezen!