Als je alles rationeel bekijkt is er maar bar weinig echt nodig. Je zou best kunnen werken met kerst, want met devotie stil staan bij de geboorte van de diepgerespecteerde Jezus en God daarbij laten zien dat we het allemaal goed bedoelen zodat we bij de hel/hemel-keuze de juiste poort gewezen krijgen, is nog maar voor weinigen de drijfveer om eind december verstek te moeten laten gaan. We krijgen in onze democratie van de meerderheid en religiefobie dan ook geluiden dat kerst maar gewoon af te schaffen om daarvoor in de plaats.., ja wát eigenlijk nog? Echte noodzaak om het economisch ritme te doorbreken is er niet meer en zelfs de zondag is intussen niet meer écht heilig. Pinksteren en Hemelvaart? Idem. Bevrijdingsdag? Ook al wel lang geleden niet?

Variatie en rust zijn van belang, het doorbreken van een vast ritme is -niet onderzocht, wel ondervonden- goed voor alles

: peace of mind, scherpte, bewustzijn, zegt de man die het liefst de hele dag ongestoord gefocust aan het werk is, 5 dagen per week, non-stop. Burn-outs liggen op de loer en relativeringsvermogen ebt geleidelijk weg.

Waar wil ik naar toe? Als we alles maar beoordelen op de ratio en de geldigheid daarvan lopen we zomaar het risico in die zakelijkheid het kind met het badwater weg te gooien. Als je 52 weken per jaar werkt verdienen we met zijn allen veel meer toch? Ik wil opperen om rationeel een aantal van deze dagen te benoemen, omdat het kan, en daaraan collectief verlof te verbinden, saamhorig, niet in regio’s gespreid. Los van legitimerende herkomst of religieuze lading. Met uitzondering van meubelboulevards uiteraard.

Ik kom hier eigenlijk op voor de dreigende middelmatigheid [in de publieke opinie], waar extremen onder vuur komen te liggen omdat er altijd een tegenoverliggend extreem is dat het daar niet mee eens is en daar actie op neemt. Het leidt in ons polderlandschap tot niks, verlies van identiteit zelfs. Róetveeg-pieten? Wát een slap compromis! Wie kent nog roet? Gewoon Pieten, desnoods met herkomst uit ons nationale slavernijverleden maar inmiddels geheel gerehabiliteerd en zonder bijbedoelingen leuk en onschadelijk, behalve voor het milieu dan.
Mannen die vrouw willen zijn, mannen die man willen zijn, vrouwen die op vrouwen lijken of op mannen, zouden we dat niet gewoon mogen erkennen en daar geen probleem van maken? Dat we allemaal gewoon zelf mens zijn, ongeacht dat allemaal. Dat we de binaire verdeling piemel/kut erkennen maar iedereen daar traploos een positie in laten hebben, bewust of vanzelf, wat maakt het uit. Het opplakken van LGBTXX-stikkers doet de zaak geen goed, lijkt me. Heb je iemand gevonden waar je je leven mee wilt delen? Fijn! Wil je heel graag kinderen opvoeden en kan dat biologisch niet? Er zijn kinderen die in aanmerking komen.
Pas je niet aan aan de verkeerd verstaander, maar leer goed te verstaan. Vloeken is aangeleerd! Kerstfeest? Dan ook suikerfeest! Wie niet tegen is, is voor! Verplaats je met constructieve goede bedoelingen in de spreker, opperde ik al vaker.

Een mannenvoetbalpraatprogramma dat naar verluid goed bekeken en gewaardeerd wordt waar een paar kijkers die duidelijk niet tot de doelgroep behoren aanstoot nemen en de indirect  betrokkenen via media zonder rechterlijke uitspraak in een verdomhoek zetten zodat deze ongewild gedwongen een inhoudelijk standpunt (namelijk: keur af) in moeten gaan nemen. Wat willen we nou? Een genderneutraal sportpraatprogramma dat op gortdroge wijze de sport bespreekt? Dát zullen de adverteerders en kijkers fijn vinden. Je kunt niet elke dag Holland Sport maken.

Iedereen die openbaar wat anders doet, moet zich tegenwoordig verantwoorden. De voetbalpraters maken op mij, wel in de doelgroep en toch slechts zelden kijker, geen homofobe indruk en dat hun grollen niet bijdragen aan de homo-emancipatie is waarschijnlijk ook waar, maar daar lijken me andere programma’s of wegen voor, ze doen daar daadwerkelijk niemand kwaad mee. Ik vind het gemiddelde item van WNL, Powned of Harry Mens meer aanstootgevend, maar de gegoede klasse heeft blijkbaar onvoldoende activisten die daar tegen te hoop lopen. En waarom zouden ze ook, het gaat ze goed.

Wat me dan wel weer af doet vragen waarom het bij nieuws als dit natuurlijk juist weer wél goed is daar actie op te nemen voordat het te laat is, we zouden ons beter moeten kunnen wapenen tegen die beproefde Trumpiaanse techniek om onwelgevallig nieuws als onwaar of irrelevant af te doen en er op te vertrouwen dat het morgen gewoon yesterdays news is dat bij de aanhangers die het tegengeluid even gemist hebben goed blijft hangen. Zo’n sneeuwbal rolt uiteindelijk tot een lawine waar geen houden meer aan is.

Als media eens wat meer zouden verslaan en minder interpreteren, dan kunnen we zelf weer denken.

Ja, dit: https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/onzinnige-ideeen-moet-je-durven-minachten~a7a48c16/ !

“We moeten naar een cultuur waarin we neerkijken op iedereen die bewust een loopje met de feiten neemt. Vandaar de term ‘beschaafde minachting’. Ik zoek een taal waarin we assertiever en agressiever zijn in het terugdringen van een cultuur die het alleen nog maar gaat om het manipuleren van emotie.”