Op de kruising van de Bornsestraat met de Kooiweg in Bornerbroek is vanochtend een inwoner uit Albergen om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Een tweede persoon raakte bij het eenzijdige ongeval ernstig gewond. Beide slachtoffers zaten in dezelfde auto.

Met te grote regelmaat lezen we zo’n bericht in het nieuws, en voor de tweede keer in korte tijd hoorden we al eerder van de gebeurtenis dan dat we het lazen. Twente is net een dorp en zeker ook binnen jongeren is er binnen twee of drie stappen wel een verbinding gevonden. De zus van een nichtje van een vriendin, de zoon van een oud-collega, zo.
Verkeer is levensgevaarlijk. Ongeacht de exacte toedrachten is de doodsoorzaak hier steeds verkeer. In combinatie met een verkeerde inschatting van snelheid, gladheid of eigen kunne gebeurt iets wat niet meer te corrigeren is. Nooit meer. Waar alleen de gewonden, overlevenden, getuigen en achterblijvers mee verder moeten, totaal ontwricht.

Een auto is geen PS/4 waarmee je op het randje kunt stunten en als het mislukt weer overnieuw mag beginnen. Een auto is een machine die zich met de kracht van vele paarden tegelijk op de openbare weg begeeft. Waarbij ook een klein of impulsief foutje abrupt het leven stopt en de wereld van de achterblijvers compleet op de kop zet.

Game over, credits 0. Het is de nachtmerrie van elke ouder van wie het kind blakend van zelfvertrouwen onlangs het rijbewijs haalde.