We moeten hem wel hebben, wethouder Lievers (D66) van Hengelo.

Waar de burgemeester welkom en luid verkondigt dat het gemeente-apparaat vooral in dialoog met de burgers moet opereren blijkt dat nog niet in de natuur te zitten van de zittende beleidsambtenaren in het apparaat. Het stramien is al jaren dat besluiten eigengereid worden genomen, en als er lekker weinig wordt tegengestribbeld is de kous met een sisser af, maar als er wel serieus tegengas komt blijkt de beslissing onhoudbaar en vaak onjuist, en moet er alsnog een dialoog worden gezocht. Een sfeer van coöperatie is dan intussen wel ver te zoeken.

Bezuinigingen zijn niet fijn maar in het huidige politieke klimaat kennelijk niet te ontlopen. Je hoopt dan dat er vanuit visie keuzes worden gemaakt, zoals: wijkgebouwen zijn in deze tijd geldverslindende -en vermoedelijk linkse- hobby’s die een halt moeten worden toegeroepen, en dan levert sluiting gelijk een mooie duit op de begroting op. Of het vermaarde jaarlijkse atletiektoernooi is zwaar overschat en levert aan Hengelo-promotie en andere spin-off absoluut niet die paar ton op die het kost, dus weg ermee!

Nee, in plaats daarvan wordt naar de begrotingsspreadsheet gestaard, op zoek naar precies dat papieren bedrag dat nodig is om onder de willekeurig te plaatsen streep op nul uit te komen. Wat dan de bijbehorende omschrijving is doet er dan niet meer toe, daarvoor wordt voornoemd beslissingsmechanisme ingezet.

131008_vkmoetblijven-051_1000

Zo moet in de zaak van de sluiting van ’t Vogelkwartier alsnog gezamenlijk gezocht worden naar een medehuurder opdat het zijn functie kan behouden, een sociale functie waarvan je zou zeggen dat die juist in deze relatief barre tijden belangrijk is, en welke investering zich na enige jaren al ruim zal hebben terugverdiend in cohesie, sociale bedrijvigheid, jeugdcriminaliteit en Hengeloos welbevinden. Zo wordt het besluit tot verkoop en sluiting van het FBK-stadion en bijbehorende jaarlijkse atletiekwedstrijd ondanks de landelijke pers in de raadszaal nog een maand uitgesteld. Geen visie en creativiteit dus, maar gewoon een Excel-regeltje. Het licht-deprimerende is dat dit 10 jaar geleden al zo werkte, en 10 jaar dáárvoor waarschijnlijk ook. Er moet eens iets gebeuren.

Mijn Hollandse ervaring met beslissingen is trouwens: zelfs een fout besluit is meestal beter dan geen.

Direct na ’s wethouders mededeling dat er samen naar een huurder gaat worden gezocht deelt een niet geheel onberispte ambtenaar me mee dat de gemeente zelfs morgen al met een potentiële huurder zal spreken. Zolang dat de gemeentelijke definitie van samen is, gaat het dus niet beter worden.
Dienden ze maar gewoon onterechte declaraties in.