MAD

MAD no.77

Bij mijn bezoekje aan een filiaal van de Midtown Comics Store trof ik MAD-verzamelboekjes aan, waarvan ik er eentje meenam. Ik herinner me dat er een paar, hooguit 3 à 4 exemplaren, bij ons thuis rondzworven, en dat ik er niets van begreep. Wat was dit voor blad? Waarom zag je dit blad nergens in de winkel? Waar ging het over, wie is Alfred E. Neuman etc. Nu begrijp ik dat het parodie/persiflage/satire was, en humor.

Opmerkelijk vind ik nu dat een belangrijke rode draad in wat op de hak wordt genomen marketing is, met uitgangspunten die toen (de jaren 60!) al even geldig waren als tegenwoordig; daar lijkt qua inzichten niet erg veel ontwikkeld. Had MAD toch meer met Madison Avenue (“Madmen”) te maken dan ik dacht?

Anyway: schateren is het niet geblazen, maar leuk (Don Martin, Spy vs Spy, The Usual Gang of Idiots) is het wel weer even.