Overbezuiniging

Ik snap het niet. “We” willen allemaal het nieuwste van het nieuwste en doen er vervolgens alles aan om er niks mee te kunnen doen en vinden dan dat we goed bezig zijn. Wat bedoel ik?
batterij Ik gebruik een iPhone, een zeer compact en handig draagbaar computertje met een onvoorstelbare hoeveelheid ingebouwde mogelijkheden. Er zitten antennes in voor internetverbindingen op verschillende manier, bewegingssensoren, twee camera’s, een GPS-ontvanger, microfoon, twee luidsprekers, een kompas, een fantastisch beeldscherm en zo nog wel het één en ander. Dan heb ik het nog niet over de prima software en inderdaad: je kunt er ook mee bellen.
Dan staan er vervolgens in de “vakbladen” met regelmaat artikelen om de batterijduur te verlengen. Een loffelijk streven, maar de geboden oplossingen zijn dan vervolgens absurd, en samengevat: zet alles uit en gebruik hem niet. Zet WiFi uit, zet 3G/4G uit, zet het beeldscherm op onleesbaar, zet alle automatische updatediensten uit. GPS? uit. Kortom: doe niks met je geïnvesteerde 700 euro’s. Mijn tip: had dan gewoon je Nokia gehouden. Ik zeg dus: zorg dat je apparaat aan het eind van de dag volledig uitgeput is, leg em ’s nachts aan de oplader en morgen precies zo.

Nog zo eentje: een Senseo-apparaat kost in de standby-stand “veel stroom” (9 Watt lees ik op een consumentenforum) en dat moet je altijd vermijden! Ik heb eens gemeten, en mijn Senseo verbruikt helemaal niets als-ie niet aan het opwarmen of brouwen is. En wat die dan nog zou verbruiken valt in het niet bij het verbruik tijdens het gebruik. Het meeste bespaar je gewoon door er geen koffie mee te zetten, één kop koffie per jaar minder en je hebt het nergens meer over.