In vakantietijd probeer ik te ontspannen, vergeten, ontladen, genieten en reflecteren. De strikte focus die het werk-tevens-hobby volgens mijn calvinistische roots vergt biedt zelden ruimte om echt even afstand te nemen en alleen daarom is het toch wel goed om zo af en toe eens even wat anders te doen.
Het herlezen van De komst van Joachim Stiller (eerste druk 1960) bijvoorbeeld om eens te kijken of er een verschil is tussen het verplicht lezen van een boek voor je boekenlijst als je 16 bent en het vrijwillig lezen van een verhaal dat ergens in je achterhoofd als intrigerend te boek staat. Ik constateer: zo schrijven ze tegenwoordig behoudens voor geconstrueerde dictees niet meer (“Maar als ik de potsierlijke handel en wandel van menigeen onder mijn tijdgenoten gadesla, treedt onmiddellijk mijn antenne in werking en kost het mij vaak moeite, de meest drastische, ofschoon schilderachtige en literair lang niet te versmaden invectieven in het toetsenbord van mijn tikmachine te houden.”) en de vergelijking van Freek Groenevelt van de Scheldebode met lantvanbelogte dringt zich op ;-).

De biografie van de vorig jaar (vorig jaar alweer?) ontvallen en alom verafgode Apple-goeroe Steve Jobs (1955-2011) is verplichte kost voor mensen in de branche, en wat me na eenderde al opvalt is de enorme verscheidenheid aan mensen, karakters en visies die er aan Het Succes bijdragen, met Jobs als de ultieme vervelende arrogante vent zonder wie het onontkoombaar anders was gelopen, maar zo waren er beslist meer bij. Inderdaad heb je onafhankelijke denkers nodig om verder te komen, maar enige nuance bij het geloof in eigen gelijk is bijvoorbeeld in Europa wel verstandig. Wat romantisch een reality distortion field wordt genoemd heet bij ons gewoon een plank voor je kop, en als je dat in weerwil van alles vol kunt houden, verander je je wereld.
De biografie slingert je, eeh.. me, heen en weer tussen bewondering en afschuw en is daarmee een inspiratie voor zowel hoe het wel kan als hoe het dus niet moet. En dat helpt dan weer bij het bespiegelen.

Of hiermee nu de keuze voor de vervanging van de verder prima Nokia E72 eenvoudiger wordt (iPhone of Samsung S3) kan ik niet zeggen, maar ik neig momenteel niet erg naar een veel te dure Apple. Emotie-ratio, ratio-emotie. Ratio.