Daar is er weer eentje in de categorie probleem en geen pasklare oplossing op het internet gevonden en dus zelf publiceren voor de zoekende medemens: wederom de vaatwasser.

Het verschijnsel: direct bij het aanzetten begint de vaatwasser te piepen en verschijnt code F1 in het display. Er wordt even gepompt maar na een stuk of 10 seconden stopt-ie er mee en moet je weer net als vroeger met de hand afwassen. Wat ik overigens oprecht wel weer even gezellig vond. Enfin, foutcode F1 dus, en het programma verspringt naar spoelen. Klaar. Afgelopen.

Ons internet weet wel te melden dat deze F1-code bij de Bauknecht (in dit geval GSXK7593) en dus ook de Whirlpool er op duidt dat de besturing het contact met de temperatuurvoeler NTC is kwijtgeraakt; de oorzaak waarbij het water te heet is valt af. Het vervangen van de NTC is dan de remedie, al wordt ook verteld dat zo’n ding niet waarschijnlijk kapot gaat. Dat lijkt mij eigenlijk ook.

Een NTC wordt met aansluitdraden verkocht (artikelcode 32762110 of 481228268051) en varieert in prijs van €18 tot €37. Het vervangen zal helpen, maar dat komt dan door … die draadjes!

De voeler zit onderin het zeefbakje (van bovenaf zichtbaar als je de zeef en dat aluminium kapje op de bodem weghaalt) en heeft aan de onderkant (voorpaneel eraf, metalen plint onderaan eraf, volg de 2 dunne lichtblauwe draadjes) een verbinding naar het controlegedeelte rechtsboven in de deur.
Via een soort van knullige kabelgoot lopen alle draden door de deur heen naar boven, en in het scharnierpunt is deze goot open (foto 1, van onderaf). Ik veronderstel dat dat zo hoort, maar een dun draadje zoals dat van de temperatuurvoeler kan na verloop van tijd makkelijk beschadigen door het scherpe randje van de goot of de deur, en het uiteindelijk begeven. Dat was dus ook aan de hand: een draadje was gebroken, het verbinden van de draadjes en een plakbandje (€0) verhelpt het probleem. Even resetten en vaatwassen maar weer! Zonder voorrijkosten ook.

Houdt tijdens de werkzaamheden wat pleisters bij de hand, want al die randjes zijn scherp. En reken een royaal uurtje voor het herplaatsten van het frontpaneel, inclusief het weer opvissen van de binnen in de deur gevallen klemmetjes en schroefjes. (Dat móet vast handiger kunnen).

Note to self: de schroefjes aan de achterkant van de deur zijn om-en-om voor de deur en het paneel. De allerbovenste is alleen voor het controlegedeelte en mag blijven zitten, de onderste en de derde zijn voor de binnenkant van de deur, de tweede en vierde voor het paneel.