Als je de foutcodes van de storingen van je Nefit Turbo CV-ketel niet meer op het internet kunt nazoeken is het tijd geworden voor een nieuwe ketel. En zo geschiedde het dus dat de Geas-monteur op nieuwjaarsdag met tegenzin de kap van de ketel afhaalde en al bij voorbaat -het lijkt standaardtekst van deze mannen- mompelde over oud beestje, de moeite niet waard en ik zou het niet meer doen. Echter: hij deed het nog. Tot 1 januari.

Dus stond onze vaste aannemer/installateur twee dagen later met een gloednieuwe Nefit Topline Aquapower HRC30 op de stoep, en die snort sindsdien het huis warm. Voor mensen die op zoek zijn naar gebruikerservaringen het volgende, voor wie dat niet interesseert eindigt hier het verhaal.

We kwamen dus van een Nefit Turbo (van rond 1995), waarop vanwege de lange afstand tot de ketel tot het huis ergens halverwege een 80 liter boiler was aangesloten. Met een betrekkelijk kwetsbaar driewegklepje. Zowel de Geas-man als de installateur meenden dat die boiler niet de energiezuinigste oplossing was, en dat de Aquapower die overbodig zou maken.
En zo geschiedde het dus dat het vervangen van de ketel niet bestond uit het loskoppelen van de oude en het ophangen van de nieuwe, maar kwam er nog aardig wat koper aan te pas.Hoe dan ook, ketel vervangen, boiler weg, nieuw expansievat (bleek ook kapot; hoe nodig is die dan eigenlijk?) en natuurlijk de geavanceerde Honywell Chronotherm III thermostaat waar we geen omkijken naar hadden vervangen door het instapmodelletje ModuLine 100 met volledige handbediening, net als vroeger. De crux is dat het bij deze Nefits om een modulerende regeling gaat, die minder lomp en zuiniger bovendien is dan de oude regelaars. Wat merk je daar van? Dat het constant behaaglijk is en je niets van je verwarming merkt, waar het voorheen de hele dag schommelde tussen net te koud en net te warm; een verbetering.

De afstand tussen de tappunten en de ketel is -zonder tussenliggende boiler- nu dus groter, te groot. Het duurt 2 a 3 keer zo lang tot het eerste warme water uit de douche stroomt. Een verslechtering, waaraan wel te wennen valt, maar wat pas niet erg is is als de gasrekening aan het eind van het jaar honderden (nou vooruit: tientallen) euro’s lager zal uit blijken te vallen, wat we nog maar moeten zien. De kans dat we vaker vergeten de thermostaat ’s nachts lager te zetten is aanwezig, dus overwegen we toch ook nog de upgrade naar de ModuLine 300, die je als een insulinepomp kunt instellen, en die kennen we.

Samengevat: we zijn weer bij de tijd, kunnen er waarschijnlijk weer jaren tegen, verwachten een lagere energierekening en wennen snel aan het mindere warmwatercomfort. En we waren even blij dat het dit jaar een matige winter is.