Mr. 335

Posted on

image-4964
Goed, wereldgitarist Larry Carlton was dus in Hengelo
. Ik hield rekening met een intiem concert in de zin van Ik ben d’r hoor, begin maar, maar de Jupiler zaal van ons Metropool bleek zowaar zeer behoorlijk gevuld. Ik constateerde veel bekende onbekenden, die ik ook eerder dit jaar bij Jan Akkerman al zag. In 1975 werden Carlton en Akkerman in de kranten steevast vergeleken, en daar is wat voor te zeggen.
Larry Carlton is de Geppetto van de elektrische gitaar, de allround ambachtsman die zijn vak verstaat. Een aardig staaltje was het Happy Birthday dat door een jarige in een toonsoort naar keuze mocht worden verzocht; het werd Bes en ook nog Bmin (er waren er twee “jarig”, tweede spreker doelde waarschijnlijk op de B-minor blues, maar die hint was slecht getimed), waarna Larry bedachtzaam aan het werk ging (“..so many choices..”) en het nummer in volle akkoorden speelde, Besmaj7sus4min2metverlaagde5en Fbas enzo, met ook nog een geraffineerde overgang naar de mineur. Larry is dol op harmonisch en subtiel.

image-4965
Larry informeerde naar de gitaristen in het publiek, en was verguld van de relatieve diversiteit; hoewel ongeveer de helft zelf ook gitarist was, waren het niet louter meer “jonge gastjes met zwarte T-shirts zoals 30 jaar geleden”.

image-4966
(de foto’s zijn klikbaar)