Bij zo een unieke gelegenheid hoort natuurlijk een foto waarop iedereen staat. Ideale omstandigheid voor een groepsfoto van 25 broeders en zusters is niet een beperkt verlichte woonkamer, een enkele flitser, zelfontspanner en onvoldoende mogelijkheid om het resultaat te bestuderen. Je begrijpt: het resultaat valt me wat tegen.

Het bijbehorende rekenwerk is -je hoeft me niet te volgen- ongeveer als volgt.

  • De groepsdiepte bedraagt 4 rijen, ca 2 meter.
  • De ruimte vereist een brandpunt van 24mm (DX, 36mm FX) anders past niet iedereen er op.
  • De computer hanteert dan bij 1/60s (flits-statief) en ISO 500 een diafragma f/5.0.
  • Hierdoor wordt de scherptediepte bepaald. Ik kom daar rekentechnisch niet zomaar uit (wat is de hyperfocale afstand van mijn lens, wat is de verstrooiingscirkel), maar met de duimregel dat 1/3 voor en 2/3 achter het focuspunt ligt, had ik moeten beseffen beter een handmatig scherpstelpunt op de voorste of tweede rij had moeten forceren teneinde meer gezichten scherp te krijgen.

Volgende keer een flitsparaplu en foto-achtergrond mee, en ’s middags, ’s zomers buiten. Ik ben benieuwd wat zo’n zelfdenkende camera er van het gemaakt. Enfin, als poster dan ongeschikt, maar als aandenken van een afstandje dan toch wel de moeite waard.