Op een viertal plaatsen in Nederland kun je de rode alg aantreffen, en één daarvan is het dak van onze werkplaats. Dit beestje veroorzaakt de wat eigenaardige schilfering van de dakbedekking.

“Dat hoort niet”, meent de aannemer.

“Het kan geen kwaad”, vindt de fabrikant/importeur.

“Als een fabrikant zich een overbodige laag zou kunnen besparen, dan zou die dat beslist doen”, zeg ik, en ik geloof dus niet dat het geen nadelig effect zou hebben. Er is niets aan te doen, dus heel veel keus hebben we niet.

De toezegging dat bij problemen e.e.a. in de loop van de jaren kosteloos vervangen zal gaan worden zou voor mij en de aannemer al volstaan om de geloofwaardigheid van de fabrikant wat kracht bij te zetten.

Update 2018: Of het door de alg komt of niet -het lijkt me wel, er is nog steeds een flinke schilfering van de toplaag, maar ik kan wel be-amen dat het 14 jaar later nog niet tot problemen heeft geleid.

Update 2021: Niks aan de hand.