Stompzinnig

Musea zijn goed. Mooie, verantwoorde en met ons gezamenlijk geld gesponsorde instellingen die wij het bewaren, bestuderen, categoriseren, valideren en toegankelijk maken van onze grootste schatten hebben toevertrouwd. Ik kom er niet vaak, maar dat komt vast wel weer. Als ik wat ouder ben, of als de kinderen wat ouder zijn, wanneer dan ook. En al komt die tijd niet, het is belangrijk dat die musea er toch zijn.Voor het leven en werk van Van Gogh kun je naar het museum. Voor fossielen uit onze oudheid ook. Of voor inzicht in het leven van onze voorouders, de geschiedenis van onze stad, kunst uit het verre oosten, vlindersoorten uit de 18e eeuw, ik kan het zo gek niet verzinnen.

Dat -uitgerekend- Medy van der Laan met een notitie komt waarin rijksmusea zich attractiever, spannender moeten gaan opstellen om te voorkomen dat de subsidie wordt ingetrokken of gekort, is tekenend voor de stompzinnigheid van het huidige kabinet.
Staatssecretaris Van der Laan zegt in NRC dat je in een museum nu te vaak krijgt wat je verwacht.
Alsof we liever naar een stuiterende Mona Lisa gaan kijken.

Het is net zo stompzinnig als de smoes van minister Donner dat het interessante wietteelt-experimenten van nota bene CDA-burgemeester Leers (je moet toch wat) volgens de Europese regelgeving juridisch vast niet is toegestaan (lekker puh). Wie maakt hier verdomme nou de regels?

Ga aan het werk! Ontwikkel visie! Verbaas ons met uw scherpe inzichten!
Of: stel uw functie beschikbaar voor iemand die dat wel heeft en durft.