Niet te negeren

Nieuwsuur had vanavond (S2023 A3) een item over mensen met schulden die vanwege hun afwezigheid bij de behandeling van hun zaak door de rechtbank wettelijk worden veroordeeld tot hetgeen hun ten laste wordt gelegd. Geen verweer = geen omstandigheden = geen oplossing = grotere problemen. Zo worden jaarlijks 720.000 zaken behandeld. Met zo’n uitspraak in de hand kunnen schuldeisers aan de slag, soms jaren later nog.

Iedereen snapt dat dit totaal niet wenselijk is, voor niemand. Strategie 1 is om de mensen wel te laten verschijnen en een humane oplossing te vinden, maar dat lijkt utopisch. Optie 2 is om de wet aan te passen, wat de rechters graag willen “maar er is een lobby opgestart van incassobureau’s, deurwaarders, schuldopkopers en ander schuldeisers, die zitten daar niet op te wachten.”

Alleen al deze uitspraak van Jeroen Wollaars zou moeten garanderen dat die aanpassing van die wet er nog dit jaar komt en die lobby krachtig en grondig uitgeschakeld wordt. Het gaat wat ver deze partijen de bron van al het kwaad te noemen, maar dat ze intrinsiek(!) niet deugen staat als een paal boven water. Mensen met schulden raken door toeslagen en kosten nog veel verder in de problemen.

Je moet wel een hele echte VVD-er zijn om je door die lobby te laten beïnvloeden. Straffen met regelgeving die paal en perk stelt aan dat soort lijkenpikkers! Zij dragen niet bij aan een betere wereld en jammergenoeg volstaat een ethisch appèl niet, net zo min als bij het vuurwerkverbod.