Conclusion

Spotify moet van alles bijhouden, want de artiesten moeten betaald worden. In principe is het daarvoor niet nodig dat ze vastleggen wie naar ze luistert, maar dat kunnen ze dan weer gebruiken voor extra geldstromen. Ondertussen zal het daar een enorme bak data zijn die naar hartelust gecorreleerd kan worden in de veronderstelling dat mensen niet zo anders zijn als ze denken of zouden willen.

Als iemand voor 80% dezelfde muziek draait als iemand anders, of 10.000 anderen, dan kun je best een gokje wagen voor de overige 20%. Hoe raar zou het zijn als die dan weer totaal verschillen?

Minder raar dan je denkt, vermoed ik. Muziek vind je om verschillende redenen prettig, bijvoorbeeld omdat je oppas dat vroeger draaide, of je eerste vriendje enz. Maar goed, je kunt het altijd gokken.

Ik heb in 2022 (nov 21-nov 22 neem ik aan) 6.617 verschillende nummers gedraaid. De top-5 is in feite al 30 jaar niet wezenlijk gewijzigd. Johann Sebastian is met de jaren ongetwijfeld wat plaatsen gestegen, en Richard Bona kan zomaar op 6 staan. Little Feat bracht dit jaar een jubileumuitgaven van Waiting for Columbus uit, waarmee je na 1x luisteren al in de top belandt. Als ik gewoon maar wat op zet komen automatisch weer steeds diezelfde nummers van Steely Dan voorbij. The Beatles is lekker, en Get Back gaf weer een impuls.

Ik bedoel maar: om ze daarom mijn favoriete artiesten te noemen? Ik heb er ook geen hekel aan hoor, begrijp me goed. Waar zijn Tom Waits, Frank Zappa, Pat Metheny, Michal Brecker, Jeff Beck, Ry Cooder, enz.

En dit mijn 5 favoriete nummers? Dat lijkt me niet. Poco was het eerste en enige singletje van mijn broer eind jaren 70. White Line Fever moeten we bijhouden omdat er ooit een reünie gaat komen waarop dit gespeeld gaat worden. De rest komt gewoon vanzelf vaak voorbij, als onderdeel van de doorsnijding van alle automatische playlists.

Voor 6.617 verschillende nummers betaalde ik 12 x €14,99 = €179,88, dus 2,7 cent per nummer (als ik het familiegebruik even negeer). Dat is goedkoper dan de €0,99 om een nummer bij Apple te kopen. Voor zoveel nummers heb je zo’n 550 CD’s nodig trouwens, daar hebben we het maar helemaal niet over, en die tellen ze bij Spotify lekker ook niet mee.

In 11 jaar zo al grofweg €1.600 aan Spotify betaald. Hoeveel kuub gas is dat wel niet?