Staphorsterweg

Ik was in dat verhaal toch ook nog even nieuwsgierig naar de precieze plaats van het ongeval. Ik ben geen Meppeler historicus maar als de precieze locatie te vinden zou zijn, zouden we daar nog eens een bloemetje kunnen leggen of een fotootje maken.
Een Staphorsterweg te Meppel loopt dus van Meppel tot Staphorst en behoort op Staphorster grondgebied over te gaan in bij voorkeur een Meppelerweg.

Het verhaal gaf mij sterk de indruk dat het op Staphorster grondgebied plaatsvond, mede omdat de familie in het bevolkingsregister van Meppel werd uitgeschreven en daarmee aannemelijk in Staphorst moet zijn ingeschreven. Er was op de Staphorsterweg daar blijkbaar nog geen punt bereikt waardoor het begrijpelijk van naam kon wijzigen, dat lijkt me dus aan de buitenrand van Staphorst, rond de grens met Meppel.

Inmiddels heeft de A32 die de boel aardig op zijn kop gezet, maar ik vind onderstaand tracé wel geloofwaardig, ook al omdat her en der Werkhorst wordt aangemerkt als de nieuwe naam voor de voormalige Staphorsterweg, wat ik ook wel logisch vind wanneer die weg niet rechtstreeks meer tot Staphorst leidt.

Het water dat hier wordt overgestoken is de Verlengde Hoogeveense Vaart die ook toen al bestond, nu de grens tussen Drenthe en Overijssel vormt en daarmee ook een aannemelijke grens tussen de gemeenten Meppel en Staphorst. Nogmaals: ik ben geen historicus en baseer me louter op wat ge-Google en veronderstellingen. Het is een hypothese die in het veld nog nagemeten moet worden, zeg maar.

Mijn suggestie zou dus zijn dat het ongeval ongeveer op de huidige Zuidweg moet hebben plaatsgevonden. Ik zie in het huidige landschap wel aanknopingspunten voor een voormalige brug op die plaats, en ook de verschillende weiden zouden wat mij betreft best voormalige kavels waarop ooit huizen kunnen aanwijzen, waaronder dat van de onfortuinlijke maar godvruchtige familie Siersma.

Naast de getoonde ansichtkaarten komt Google ook nog met deze foto, periode 1900-1920, die wat mij betreft best een natuurgetrouw beeld geeft van een Staphorsterweg. Ik zie een enthousiaste onervaren 9-jarige Jan hier wel aangereden worden door een beschonken burgemeester, al bestond de VVD nog niet.

Het bevolkingsregister van Staphorst (op welk nummer ging Siersma begin 1934 wonen) en een oude landkaart zouden mijn verhaal kunnen bevestigen. Maar zo belangrijk is het nou ook weer niet.