All of a sudden was daar die lichtboog aan de rechterkant van de foto. Ineens, de ene foto niet, de volgende wel, en vanaf dat moment wilde die ook niet meer verdwijnen. Koortsachtig alle mogelijke oorzaken gecheckt, lens, instellingen: nee hoor.

Het gaat over een Nikon D750, en met Google kom je vlotjes bij het probleem, en met de scary aanhef Bad news:

I had the identical problem with my D750 in addition to all the other “more normal” issues that affected some D750’s – on the service advisory list, “Err” lockup issue, and unusual amount of dirt spots on the sensor, and a green image when shooting video.
My camera went to Nikon and had the following replaced: Shutter, Sensor, Circuit board.

Die Err kreeg ik sinds begin dit jaar ook wel eens, dat had er al voor gezorgd dat ik bij eenmalige gebeurtenissen een reservecamera meenam. Die Err verscheen bij het aanzetten in het display bij het maken van de (eerste) foto, waarbij de sluiter zo te horen open bleef staan. Nog een keer klikken en dan was het over. Maar nu dus dit. ’s Niet goed.

Ineens blijkt het een manifestatie te zijn van een probleem van de camera zelf dat al eind 2014 werd benoemd. Serienummer gecheckt en inderdaad: stuur maar op, gaan we voor je fixen. Moet er natuurlijk niet net een landelijke storing zijn bij de ‘pakketpunten’ van PostNL šŸ˜–.

De komende dagen(?) dus even geen nieuwe foto’s, terwijl we alweer met een scheef oog naar de D850 kijken…