Ook dood

Posted on

Nu ik even geleden bekende een relatie met Aretha te hebben (gehad) is het tijd geworden om te bekennen dat één van mijn all time favorites de Midnight Train To Georgia is, van Gladys Knight and the Pips uit 1973. Het nummer komt zeer regelmatig voorbij in mijn Spotify-rotatie en meestal gaat het dan luider en nóg een keer. Ik vind het een bijzonder ambachtelijk stuk swingende soul en aan Gladys’ partij mankeert niks. In één take ingezongen, no autotune.

Midnight Train to Georgia” is a 1973 number-one hit single by Gladys Knight & the Pips, their second release after departing Motown Records for Buddah Records. Written by Jim Weatherly, and included on the Pips’ 1973 LP Imagination, “Midnight Train to Georgia” won the 1974 Grammy Award for Best R&B Vocal Performance By A Duo, Group Or Chorus and has become Knight’s signature song.

Ik verdiep me graag in muziek en muzikanten, maar had dat bij dit nummer niet nodig. Ik ken Gladys’ naam inclusief de Pips van de Top-40 van destijds, wat vaak een reden is het nummer te negeren (commercieel succes: bah!) maar sinds een aantal jaren is het dus zo’n beetje mijn lievelingsnummer, wat al direct begint bij de timing van Gladys’ openingszin
  Mmmm,
  L.A.
  Proved too much for the man
en vervolgens de verweven koortjes, strijkers, baslijn enzovoorts, heerlijk vakwerk. Maar eigenlijk toch ook vooral Gladys.

Omdat er achter Prayer een leuk verhaal zit, keek ik ook naar het verhaal achter dit nummer. Wikipedia says it all, en zo leren we dat de Brecker Brothers het koper voor hun rekening nemen, met disco-trombonist Meco Monardo. De bas is ook prima, beetje los in de mix wellicht maar juist wel lekker, en dat blijkt James Jamerson’s collega Bob Babbitt te zijn (“He is ranked number 59 on Bass Player magazine’s list of “The 100 Greatest Bass Players of All Time”). Ook al geen prutswerk dus, en co-producer Tony Camillo -nooit van gehoord- blijkt net vorige week op 90-jarige leeftijd overleden.

He was brilliant and generous and had a huge persona, but he was not good at finances!  In order to honor him in the way he deserves, we will need help from his friends.  Please contribute, and please come.  The celebration is planned for October 27th, though the date and place to be confirmed.


Gladys (1944) zelf leeft nog steeds.

Heb ik nog meer van die nummers? Nou As van Stevie Wonder kan bij mij bijvoorbeeld na die eerste 3 (of 4? Wat doet-ie daar eigenlijk?) toetsaanslagen ook niet meer stuk.