Overstap

Posted on

Zoals velen begon ik als jongere met een girorekening, die via de Postbank uiteindelijk bij de ING bank belandde. Prima rekening, nooit wat kwijt geraakt en een geweldig handige app tegenwoordig. Niks aan doen zou je denken.

Toch knaagt het al een tijd. Een bank has one job wat mij betreft, maar omdat ze over een gigantische hoeveelheid geld van ons beschikken, hebben zo ook grote invloed op de rest van de wereld. En van topmensen die het idee hebben gekregen dat ze uniek geweldig zijn en dus verschrikkelijk veel extra geld moeten krijgen heb ik geen hoge pet op. Op de eerlijke geldwijzer kun je zien wat banken belangrijk vinden, en zo besloot ik enkele weken het onvermijdelijke ongemak voor lief te gaan nemen en over te stappen, naar Triodos, omdat die het minst aan gendergelijkheid doet.

De vragen rondom hoe makkelijk dat gaat hebben me tot dusverre nog weerhouden, maar het is betrekkelijk eenvoudig en je kunt het stapje voor stapje doen. Voor wie het ook overweegt zijn dit ongeveer de stappen.

 1. Open zoveel rekeningen als je nodig vindt. Ik kwam uiteindelijk toch weer op 3 uit, een betaalrekening voor inkomsten en vaste lasten, een betaalrekening voor variabele uitgaven (het huishouden), een spaarrekening voor parkeren van eventueel spaargeld. Om het geld veilig uit beeld te hebben, want rente krijg je er niet.
 2. Dan krijg je dagen achter elkaar post. Rekeningnummers, handtekeningformulier (die moet je terugsturen), pincodes, bankpassen, identifiers, alles gescheiden om kans op misbruik te verminderen. Duurt al met al bijna 2 weken.
 3. Na de ontvangst van je identifier kun je alles met internetbankieren. Ook de app kun je dan gebruiken.
 4.  Je spaarrekening kun je direct overhevelen. Let op, het staat nergens, maar iedereen kan geld op je spaarrekening zetten, het is een apart rekeningnummer, maar je kunt alleen geld overmaken ván je spaarrekening naar je éigen betaalrekening.
 5. Als je er wat vertrouwd mee bent kun je gaan omkatten. Dat vergt wat planning als je de “overstapservice” niet wilt gebruiken. Die uitdaging wilde ik aan gaan. Het gaat er hierbij om dat incasso’s enz. voortaan je nieuwe rekeningen gebruiken en dat je geld op je nieuwe rekening binnenkomt, en liefst zonder haperingen.
 6. Dan vraag je je opdrachtgever/werkgever dus het salaris voortaan op het nieuwe nummer over te maken.
 7. Vervolgens ga je alle periodieke overschrijvingen langs, die maak je bij Triodos aan en gooi je bij ING weg.
 8. Dan ga je het afgelopen jaar aan overschrijvingen na en benader je de betreffende instanties voor een IBAN-mutatie. Dat kost je een paar uur maar dan ben je er ook door. Ik som op:
  1. De werkgever dus -> mailtje
  2. De hypotheekverstrekker -> een formulier invullen en per post opsturen
  3. GBT (Gemeentelijke Belastingkantoor Twente, aftandse site), GBLT (waterschap), Belastingdienst, telefoonprovider, ziektekostenverzekeraar, watermaatschappij, energieleverancier, internetboer, Netflix, websitehoster, voetbalvereniging, krant, overlijdenskostenverzekeraar, VPRO: alles online te regelen. Voor de CV-onderhoudsclub is een SEPA-formulier vereist ter ondertekening, en ik denk dat ze daarmee de enige zijn die het echt netjes doen, naast de partijen die DigID gebruiken om te identificeren.
  4. Nou eens een maandje aanzien of het werkt. Er zijn nog wat goede doelen te bellen (die zijn vermoedelijk vanwege het opzegrisico niet scheutig met mutatiemogelijkheden) en er moet nog een creditcard worden aangeschaft, want die levert Triodos niet. En als die binnen is, gaan we lekker die ING opzeggen.

Eerlijk is eerlijk: die ING-app is heel veel beter, maar de essentie is gewoon wel goed genoeg geregeld.
Waarom dit verhaal? Omdat er veel meer mensen zijn die twijfelen en tegen de overstap opzien en wel eens willen weten of het echt niet te veel gedoe is. Dan is dit een echt verhaal.