Achtergrond

Posted on

De bedoeling van de fotograaf zal de zwarte Piet te paard zijn geweest. Dát is jammerlijk mislukt maar het laat ons juist de rest zien.

Het was de tijd van de Kever, de Renault 4 en ik gok een Peugeot-achtige, die tijdens de intocht nog gewoon door de Oude Postweg reden. Hoewel het paard even de “verkeerde” kant op loopt zou de optocht zelf wel gewoon richting de Beethovenlaan kunnen gaan. De Kotmansweg was nog niet in de route opgenomen. Er staat iemand achter het paard, maar dat zal niet Sinterklaas zijn geweest. Iedereen had nog zijn eigen televisie- en radioantenne, we dateren het tafereel omstreeks 1970.

De buren staan zoals elk jaar langs de kant te wachten. Wij herkennen hier Herman en Jo Souverein met hun zoon die hier sprekend op hun latere kleinzoon lijkt te lijken. Het was frisjes.
In 2007 stonden ze er nog  net, om de hoek.

Aan de andere kant van de foto het toen nog ongerepte pand van de wijnhaendel, toen nog van de schilder die vanuit zijn slaapkamer het dak op kon.

De gelijkenis met hoe het pand er op dit moment weer uit ziet is treffend, wat bijzonder is als je weet dat het in de tussenliggende periode steeds verder werd gemoderniseerd tot schildersboutique, waarbij de geglazuurde tegels werden verstopt onder het “kanariezaad”, de deuren tot ramen werden enz.