Amerika

Posted on

Ik lees een boek, tip van Tom, Amerikanen lopen niet, van Arjen van Veelen van De Correspondent. Het is een verhelderend en tegelijkertijd ontluisterend boek over hoe het er in Amerika écht aan toe gaat qua black en white. Je kunt het ook projecteren op Europa, met andere etniciteiten en minder dodelijke slachtoffers.

Het illustreert hoe groot het gat is tussen publieke opinies, politiek-gewin-beogende standpunten en ingekleurde media, en de werkelijkheid. Dat eigen waarneming en beleving altijd nodig blijven en berichtgeving kritisch bejegend moet worden. Dat structuren niet via twitter te veranderen zijn, maar genuanceerd via intermenselijk contact en begrip. Dat je weinig kunt met 280 tekens.

Harlem, Lennox Ave/West 126 St (📷 July 28th, 2013)

Bij rassen en Amerika denk ik weer aan ons verblijf in NY. Waar je in Harlem een blanke minderheid bent en desondanks prettig voelt. Overdag. Op de grote straten. Zo wil je het ook.

Protest + speak out on the murder of Trayvon vs the outrageous acquittal of Trayvon’s killer. We must not let them win. Be there 1pm sat. (📷 July 28th, 2013)

Indruk maakte de stoep-oproep om je zaterdag om 13 uur uit te spreken tegen de vrijspraak die volgde op de moord op Trayvon. Ik veronderstelde toen dat dat een lokale jongen was, en heb me er altijd nog even in willen verdiepen. Als je de oproep met de juiste contrastinstellingen ontcijfert en Google-t, is het met deze bijzondere naam niet moeilijk te vinden. Op 13 juli 2013 werd buurtwacht George Zimmerman vrijgesproken van de moord op Trayvon Martin op 26 februari 2012 in Miami. De tijdlijn klopt. Weer een verhaal dat zo verfilmt of gedocumentairt kan worden en met het boek vers in het hoofd heb ik wel een idee hoe het gegaan is.