Nadelen van macOS

Posted on

Je hoort en leest er best weinig over, maar ik ervaar wel degelijk nadelen aan een Apple Mac (MacOS, voorheen OSX). Als je er op Google-t vind je eenvoudig meer mensen die dezelfde problemen ervaren, vaak vermeend gerelateerd aan een bepaalde versie, nooit lees je daarbij een adequate oplossing. Ook hier niet, maar desalniettemin toch even wat ergernissen en nadelen. Specifiek: iMac (Retina 5K, Late 2014), macOS High Sierra (10.13.4).

  • Apple Mac en Netwerk Storage (NAS). Ik heb en gebruik een Synology DS216j netwerkschijf voor de opslag van foto’s. Het verbinden werkt, maar het werken met fotobestanden (20-25MB per stuk) is niet te doen. Het is traag en onbetrouwbaar, en om de haverklap wordt de verbinding verbroken. Onwerkbaar. Het netwerk is bedraad, alles is geprobeerd (afp, smb, smb1, smb2, smb3, Large MTU, opportunistic locking aan/uit, ) en eigenlijk is het allemaal niks en op zijn gunstigst traag. Wanneer ik diezelfde Mac (BootCamp) overschakel naar Windows werkt de NAS als een zonnetje en snel. Ik heb inmiddels een disk via USB aan de Mac hangen, en dat werkt wel goed en snel.
    Je leest overal: Apple en externe (netwerk) opslag: sucks.
  • De Apple Mouse: vanaf enig moment slurpt die batterijen. In het begin heb ik maanden met een batterij gedaan, tegenwoordig begint-ie na een week of wat (2?) al weer te mopperen dat de Duracell batterijen bijna leeg zijn. Speciaal aangeschafte oplaadbare (2100 mAh) batterijen helpen niet, omdat men/Apple niet goed in staat is te meten hoe vol/leeg die zijn en die dus nog sneller aangeeft dat ze op raken.
    Veel meer mensen klagen over een mouse battery drain, niemand heeft een oplossing.
  • De Bluetooth is niet optimaal. Het geluid via een bluetooth verbonden koptelefoon (JBL  E50 BT) legt het vrij snel af tegen de (foto)bewerkingen die moeten worden uitgevoerd. Dat is slecht vind ik. Rebooten helpt vaak wel iets.
  • Raar: om verbinding te maken met een AppleTV die ook bedraad in het netwerk hangt is toch WiFi nodig. Je moet dus ondanks dat je een (snellere en veiligere) kabel hebt aangesloten toch je WiFi aanzetten. Dat zou niet nodig moeten zijn lijkt mij, maar daar kan ik me in vergissen.

Je hoopt eigenlijk dat er iemand is in staat is met een kleine ingreep de problemen te verhelpen, want ergens denk je dat het iets verstorends is en dat het niet hoort. Verder is het een fijn apparaat en ook Windows kent nadelen hoor, met name die vele lachwekkende maar ergerlijke opt-out privacy instellingen. Voordat je Edge hebt afgericht dat die nooit meer met een MSN-pagina op de proppen komt bijvoorbeeld. Maar daar gaat GDPR (privacy by default) verandering in brengen :-).