Lijsttrekkers­debat Hengelo

Posted on

Goed, je wilt het toch ook met eigen ogen zien voordat je je door iemand laat vertegenwoordigen. We observeerden, geflankeerd door met name de Hengelose politieke incrowd op leeftijd in de zaal (gelukkig, Ben was er ook nog), derhalve van visueel links naar rechts:

 •  William ter Beek (Democratisch Forum Hengelo): dat blijkt een politiek opportunistisch club zonder een plan te zijn, maar ze hebben straks een app, dus dat komt wel goed :-P. Daar moet je niet wezen.
 • Onno Fiechter (VVD of V&D): zijn partijleiding mag weer trots op hem zijn, de landelijke slogan over niet schreeuwen maar doen werd duidelijk geventileerd, dat móet genoeg zijn #not.
 • Marc ten Barge (D66): een redelijke man, claimt het succes van de afgelopen jaren en wil respect in de gemeenteraad. Zou kunnen.
 • Bas van Wakeren (ProHengelo), soms drukker met het promoten van de partij dan met de diepgang van de onderwerpen.
 • Marcel Elferink (CDA): duidelijk de meeste ervaren man op het podium, en daarmee ook besmet met het grotepolitiekepartij-jargon. Dát zoeken we dus niet in onze gemeente, dat doe je maar in de provincie.
 • Marie-José Luttikholt (PvdA): een redelijke vrouw die het goed bedoelt en niet te beroerd is om een tegengesteld geluid te laten horen. Lijdt onder de landelijke trend.
 • Mariska ten Heuw (SP): die de zaal als gebruikelijk toesprak alsof ze -zonder microfoon- in voor een duizendtal stakende fabrieksarbeiders stond. Een beetje passie is fijn, maar dan kunt je misschien toch beter dóen?
 • Jan Evers (Groen Links): staat voor duurzaam, de horeca-heaters blijken gelukkig bij wijze van spreken. Gelukkig, want ik heb een hekel aan fundamentalisme van welke soort dan ook.
 • Jeanet Nijhof (PVV): had haar eigen fans in de zaal. Wanneer zij spreekt over de afvalverloedering klinkt applaus, wanneer Onno over afvalpuinhoop rept wordt overdrijving gemompeld. Typisch. Ze komt elke dag uit haar bed tegen de islam cq. de onderdrukking van haar dochter en kleindochters. Daar lijkt me meer -of minder- voor nodig.
 • Herman Groeneveld (Christenunie). Zijn waarschijnlijk minder timide lijsttrekker Susanne van den Breukel was ziek afwezig, maar gedurende zijn eigen blokje klonk Herman redelijk en constructief.
 • Patrick Rillman (LokaalHengelo), de nummer 4 die als gevolg van een eveneens zieke lijsttrekker Gerrit, een blijkbaar niet opgewassen Seviye en in buitenland vertoevende nummer 3 aan de bak moest.
 • Han Daals (Burger Belangen), een alleszins redelijke man die met zijn partij vooral voor ogen zegt te houden waar de gemeentepolitiek voor bedoeld is. Dat lijkt de juiste insteek.

Lekker bakkeleien over grijze otto’s, slopen van goedkope woningen, zetelroof, gratis parkeren, vrijheid voor horeca en de binnenstad, ik denk dat ik er wel uit ben. Gemeente, Esther en Gerard, bedankt hoor, we gaan verder met de Foo Fighters #lokaleradio.

We kunnen dus weer rustig slapen, want het juiste antwoord op het referendum weten we sinds gisteren ook al. Voor spek en bonen, maar een luid Nee geeft de grootste kans op snel de noodzakelijke amendementen.