Flauw van

Flauw van

Als je eens kijkt waar mijn bezoekers vandaan komen valt op dat die niet alleen uit Nederland komen, maar ook uit Germany, United States, Russian Federation, Ukraine, France, Portugal, Sweden, Belgium, Belarus, Spain, United Kingdom, Indonesia, Liberia, Luxembourg en Singapore. Voor een zo goed als volledig Nederlandstalige site met wellicht wat land-neutrale foto’s die via Google worden gevonden is dat raar en een sterke aanwijzing dat er vooral allerlei bots bezig zijn met het beheersen van het internet, god weet waarom.

Wanneer er bij een bericht de mogelijkheid bestaat om een reactie te geven duurt het maar even of de eerste malafide Russische comments komen binnen. Dit alles past in het beeld dat er maar weinig is wat het lijkt en betrouwbaar is, en je zonder de exacte herkomst te weten geen conclusies moet verbinden aan een verhaal.

I am sure that just using the words Russia, Ukraine, Google, Microsoft or Apple will increase the traffic for this post, we shall see.

Uit de bezoeken kunnen we ook opmaken dat voor WordPress het theme saico en de plugin wp2android kwetsbaarheden bevatten waar men dol op is.

Anyway: na voldoende bewijslast in de reacties die reactiemogelijkheid weer gesloten en de berichten toch maar gewist, in de wetenschap dat de pogingen na deze ‘succesvolle’ acties nog wel een paar weken door zullen lopen. Frankrijk lijkt een belangrijke bron en ik zie per dag het aantal pogingen verdubbelen. 

Verdeling na een paar dagen

Qua reacties vat ik samen

  • 20 vanaf 46.161.9.25 (Sint Petersburg)
  • 2 vanaf 146.185.223.143 (Sint Petersburg)
  • 1 vanaf 193.107.3.200 (Sint Petersburg)
  • 2 vanaf 46.161.9.51 (Sint Petersburg)
  • 1 vanaf 88.135.1.206 (Moskou)
  • 2 vanaf 5.8.45.2 (Kaluga)
  • 1 vanaf 46.161.9.60 (Sint Petersburg)
  • en nog zo wat

Ik weet dat men met proxies en VPN-tunnels enzo in staat is een andere herkomst te veinzen dat waarvandaan men werkelijk opereert, maar ik begrijp wel waarom Rusland in elk geval tot de usual suspects behoort.

32 Replies to “Flauw van”