Blaauw

Posted on

As we speak vindt het afscheid van Prof. Dr. G.A. Blaauw plaats, een wereldwijde grote naam in de computerwereld van de afgelopen eeuw. Je kunt denken dat als hij het niet gedaan had (hadden we dan nu 36-bits Windows?) iemand anders dan vast uiteindelijk wel, maar hij verdient de credits voor een computerarchitectuur die nog steeds meedoet. Hij is bijna 94 jaar geworden en ik ging er eerlijk gezegd van uit dat hij al heel lang geleden overleed. Blaauw is in mijn beleving haast legendarisch als Edsger Dijkstra (1930-2002) en iemand om als Nederlander trots op te zijn, ook al hebben we daar individueel geen bal mee te maken.

Het gebouw van Wiskunde tevens rekencentrum zoals dat er vandaag bij ligt

Blaauw was professor aan de Universiteit in de periode dat ik daar Computer Science studeerde, al studeerde ik af bij professor A.J.W. Duijvestijn (1927-1998).