Toch anders

Posted on

Nee, het geluid is niet beter, de platen zijn niet per se handzaam of onkwetsbaar, het is niet goedkoper dan streamen, en toch, tóch is het anders om een plaat te draaien. Zeker, het zal nostalgie en compensatie zijn, maar het is óók echt. Op deze manier ontsnap je aan de moordende massa van de miljoenen tracks die je in telkens weer nieuwe marketing-doorsnijdingen worden opgedrongen, de devaluatie van Het Genieten door de oppervlakkigheid van de laagdrempeligheid.

Je moet het doen met de platen die je hebt en die luister je dan dus net zo vaak tot je er genoeg van hebt. Zo krijgt de laatste Van Morrison veel meer betekenis dan de daaraan voorafgaanden, die vast even dik in orde zijn als deze. Of de nieuwe Divide van Ed Sheeran die ik wel al een aantal keer anoniem op Spotify had gehoord en waarvoor ik na die O2-documentaire verder ongehoord een zwak heb. Waarbij het natuurlijk niet goed is dat je een dubbel-elpee op 45 toeren moet draaien.

En je blijft er lekker bij in beweging hè.