De klant is koning (2)

De klant is koning (2)

Waar je vanuit Nederland naar het zuiden moet om het bourgondischer leven te vinden, zo neemt dat bourgondische naar het noorden toe verder af, zagen we. Noorwegen is een Evangelisch-Luthers land en de katholieke frivoliteiten vind je daar dus niet.

201608_norway-1204_1000px
Ullensvang kyrkje

Om alles daar nou aan op te hangen is waarschijnlijk te veel van het goede maar het zou wél passen. Een landenpsycholoog heeft ruim voldoende ingrediënten om te verklaren waarom de Noren zijn zoals ze zijn en we lezen dat Noorwegen sinds een paar decennia tot de rijkste landen ter wereld behoort, wat wel te begrijpen is met de gehanteerde prijzen ;-).

We kwamen met de Noorse gezondheidszorg in aanraking en daar viel ons een en ander op. De Noorse gezondheidszorg is wetenschappelijk hoog aangeschreven, men doet al heel veel jaren onderzoeken en gebruikt die resultaten ook bij de besluitvorming van de behandeling. Zo weten de Noren bijvoorbeeld dat het op de lange termijn beter is om gescheurde kniebanden niet te opereren, dat hebben ze onderzocht. Landen waarbij de gezondheidszorg wat meer commercieel is ingesteld vinden dat onderzoek minder belangrijk en brengen het lichaam liefst operatief weer direct in een zo oorspronkelijk mogelijk staat. Alsof het lichaam bij de eerste de beste tegenslag compleet uit het lood wordt geslagen en reddeloos verloren is. Zo overleef je geen duizenden jaren hoor! In eerste instantie lijkt dat een goede oplossing, op de lange termijn is het dat dus in het algemeen niet – weten zij.

Anyway, in verhouding lijken de Noren zich meer op feiten en noodzaak te richten en soberheid is daar een logisch uitvloeisel van. Het sykehus is er nog gewoon een onderdak voor artsen en verplegers en patiënten,  met als grootste frivoliteit een hospitality verpleger die zich persoonlijk om je bekommert met bloedruk, medicijnvragen en koffie, maar verder is het (Vestre Viken HF Ringerike sykehus, akuttmottak) een gebouw dat in Nederland door een Raad van Bestuur beslist als rijp voor de sloop zou worden bestempeld, onwerkbaar, kanechtnietmeer.
Ik vond het wel iets hebben, als bij een it-er zonder enig commercieel vernuft worden hier -ik generaliseer en overdrijf maar iets- mensen beter gemaakt en is de rest bijzaak. Geen app met persoonlijke voorkeuren, geen bistro met 10 soorten koffie en geen 6 soorten zitjes, leestafel met reclametijdschriften, bedachte verlichting en gezelschapsvrijwilliger in een te ruime wachtkamer met nep daglicht.

Wachtkamer OCON/ZGT Hengelo (NL)
Wachtkamer OCON/ZGT Hengelo (NL)

Nee, gewoon een rij urinebestendige instellingstoelen langs de muren van een kamer die voorheen een magazijn was (sausje over de muren, klaar), zoals wij dat nog niet zo lang geleden ook nog gewoon vonden. Je merkt aan alles: het geld gaat hier nog naar de patiënt en de zorg.

IMG_5279
Ringeryke sykehus

De Noorse ziekenhuizen hoeven kennelijk ook nog niet aan NEN7510-achtige normen te voldoen en daar zijn ze zich ook niet van bewust. Tijdens de periode tussen de verschillende specialisten verbleven we onbewaakt in de gipskamer (ziet een Nederlandse gipskamer er ook zo als een stukadoorswerkplaats uit?).

De risico’s die het ziekenhuis in deze onbewaakte periodes nam zouden in NEN7510-termen als informatiebeveiligingsincidenten aangemerkt moeten worden; niks ging dicht, computers (Windows XP meen ik me te herinneren) stonden ingelogd en wel onbewaakt in deze ruimte, de toegang tot de akuttmottak was weliswaar afgeschermd door een deur met een elektronisch slot/pasjeslezer, maar gewoon open drukken werkte ook. Dus, allerhande zaken die geen enkel probleem zijn in een samenleving waar mensen elkaar respecteren en kunnen vertrouwen, in Nederland een fase die we helaas achter ons gelaten hebben.

Ook anders: hoewel de Noorse TV niet veel onder doet voor de Nederlandse -veelal dezelfde aangekochte B-programma’s, veel Olympische sport en een religieuze variant op boer zoekt vrouw- en dus ook veel reclame en herhaling heeft, is de marketingmaffia daar nog niet zo ver doorgedrongen, wat ik pas merkte toen in op de terugweg op een snelwegtoilet in Duitsland werd opgeroepen die geweldige app te downloaden waarmee ik met de bij elkaar gepoepte punten geweldige voordelen kan behalen.
Een land zonder leugenachtige marketing-overheersing, heerlijk!