Andersom

Andersom

201608_norway-495_1000px

Met eigen ogen hebben we nu gezien dat Noorwegen een prachtig, groot, open en duur land is. Waar in Nederland -met veel meer inwoners op een veel kleiner gebied- alles heel erg gereguleerd is, is Noorwegen daar domweg veel te groot voor, wat inhoudt dat de Noren veel meer samen leven met hun omgeving, als leven en laten leven. Het overwegend woeste landschap kan onmogelijk overal van hekjes en bordjes worden voorzien, en behalve een strategisch stop- of parkeerverbod hier en daar heb ik geen verboden gezien; je mag in wezen zo ongeveer alles, als je de natuur en anderen niet tot overlast bent en uitkijken doe je zelf maar. Zo is er bij bovenstaande Vøringfossen waterval (totale hoogte 300 m) enige weken gelegen een Amerikaanse toerist naar beneden gevallen bij haar poging een nog spectaculairdere foto te maken. Onverstandig en ik denk dat een echte Noor dat niet zou overkomen: die denkt zelf na.

Het is ook helder: striktere regels zouden domweg niet te handhaven zijn. Als Nederlander is dat ook even onwennig: het totale gebrek aan aanwijzingen leidt eerst nog tot enige twijfel: mag dit echt wel hier? Dat er in de nabije omgeving slechts enige schapen aanwezig zijn stelt dan gerust, je kunt uren vertoeven zonder andere mensen te zien, en dan zijn we nog niet eens in het Noorden geweest.

Wij houden daar wel van, dat andersom reguleren: je maakt de normen duidelijk en laat de bevolking het zelf invullen. Men zal tegenwerpen dat dat met de Nederlandse bevolkingsdichtheid “niet gaat werken” en ook dat is best aannemelijk.