Suggestie-allergie

Posted on

Ik heb heb al eens eerder gezegd dat ik mezelf erg tolerant noem, het liefst laat ik iedereen lekker zijn eigen gang gaan en zo nodig plooi ik me daar wel omheen. Heel veel dingen gebeuren op een manier waarop ik het zelf niet gedaan zou hebben, vaak is dat nog beter ook.

IMG_5045Waar ik niet tegen kan, zijn de “goedbedoelde” suggesties die me de hele dag door worden geboden. Ergerlijk.
Zo raakt mijn buik bij elke Twitter-update voller van de “verbeteringen” die worden aangebracht. Twitter is één van die apps -computerprogramma’s heten tegenwoordig apps- die bij de lancering al ongeveer klaar was maar nog geen business model had waar iemand puissant rijk van kon worden. Er zijn daarna nog best een hoop technische verbetering aangebracht maar de functionele verbeteringen zijn wat mij betreft vooral verslechteringen. De kern van twitter was voor mij immers een chronologische lijst van  tweets van mensen die ik volg en van hen die tweeten met een #tag. Dat is natuurlijk te simpel en daar verdien je geen droog brood mee.

Het was dus wachten op de features die je elders ook hebt zien komen. Advertenties worden eufemistisch als Uitgelichte tweets gepresenteerd en sinds kort worden tweets geheel overbodig in een niet-chronologische volgorde gepresenteerd onder het motto Terwijl je weg was… Ja, alles wat ik daar vind is gebeurd terwijl ik weg was, dat hoef je voor mij niet per se door elkaar te husselen.

En nu is er weer een rubriek Dit vind je misschien leuk, want iemand die ik volg vind dat namelijk ook. Nou, ik dus niet, ik vind het irritant. En het houdt niet op: Microsoft, notoir langjarig plugger van MSN, Live, Bing enz. gaat in de nieuwe versie van Windows 10 wat meer ruimte bieden aan aanbevolen apps in het startmenu, om ons te helpen uiteraard.

Update: ook Allo van Google gaat suggereren. Zodra je het woord pizza ook maar gebruikt komen de pizzatenten in de buurt met openingstijden en menukaart al weer binnen zeilen. Wel grappig, zelden nuttig.