Mac OS X of MS Windows

Posted on

Ik werk nu een aantal maanden echt met OSX en kan nu zelf voorzichtig conclusies trekken met betrekking tot de verschillen in het gebruik ten opzichte van Windows. Er zijn ongetwijfeld honderden sites die daar ook een opinie over geven, maar hé, er gaat niets boven een eigen mening.

Ik besef dat ik de afgelopen 20 jaar met Windows ben opgegroeid. Zo goed als dagelijks zit ik uren achter een computer en ben er wel redelijk mee vertrouwd geraakt. Ik herinner me goed hoe stug maar robuust Windows NT(4) aanvoelde na Windows 3.11 dat in eerste instantie meer een OS was waarin je meerdere DOS-prompts tegelijk kon ‘draaien’. Windows 95, XP en 7 is een logische route geweest, en nog steeds vind ik het behelpen zonder Total Commander. Het werken met een computer is zomaar 20% efficiënter met zo’n tool waarvan je in de jaren alle toetscombinaties wel hebt ingesleten. Het is de eerste tool die ik installeer op welke computer dan ook waarop ik iets serieus moet doen, het geeft je een helder overzicht van het apparaat ondanks de moeite die de OS-bouwers zich getroosten om het eenvoudiger te maken voor de consumenten.

Daar zit hem denk ik in beide systemen de crux. Als je je in Windows moet zien te redden met de ingebouwde spullen als Verkenner en in OS X met Finder (de gouden tip was: dat icoon met dat gekke blauw-witte gezichtje waar je niet gauw op zult drukken omdat je niet verzint dat die biedt wat je wilt, díe moet je hebben!) zul je je als consument waarschijnlijk wel redden, maar als professionele computergebruiker is dat in beide gevallen behelpen. Ik heb nog geen lekker alternatief voor Total Commander voor OS X gevonden, een aantal dappere pogingen (Forklift, Double Commander) ten spijt. Beide OS-en strijden op het gebruiksgemak voornamelijk op het front van consumenten en de eerste confrontatie, en in hoeverre het gewenning of verslechtering is, de geluiden die ik hoor over Windows 10 zijn hooguit dat het er anders of beter uitziet, maar nooit dat het handiger of efficiënter mee is geworden. Hadden we eigenlijk met Windows 7 wel een probleem? Dat je als ontwikkelaars naar één ontwikkelplatform wilt voor de verschillende devices (pc, tablet, smartphone) begrijp ik erg goed en streef ik nadrukkelijk ook na, maar of dat voor een OS ook werkt beginnen we te betwijfelen. Grote knoppen zijn lekker om met je vingers op te drukken, maar als je beschikt over de nauwkeurigheid van een muispunt is het vooral zonde van de ruimte.
Google meet nauwkeurig en constateert dat de wereld in hoog tempo mobiliseert en dat websites geschikt moeten zijn voor mobile en meestal touch. Vandaar dat websites van 2 jaar geleden ineens verschrikkelijk verouderd lijken nu ze in hoog tempo vermobiliseerd worden met ruimteverslindende liefst bewegende en bandbreedteverstokende afbeeldingen en infinite scrollende sites met weinig pagina’s en vooral sfeer. Marketing rules. Mobile first.

IMG_4618Ik dwaal af. OS X ziet er ook prima uit en het 5K scherm is formidabel, vlijmscherp en er past lekker veel op. Er gaat ook best wel eens wat mis, een programma hangt onverklaarbaar, is ineens weg, een verbinding met iCloud die kennelijk nodig is laat op zich wachten; geloof niet dat OSX technisch superieur is aan Windows, het zijn beide huzarenstukjes van programmatuur. Het verschil in software aanbod wordt steeds minder belangrijk omdat je gelukkig steeds vaker met slechts een browser af kunt.
Er zijn wel ergernisjes die er in eerste instantie zijn omdat het afwijkt van hetgeen gewend was, maar na verloop van tijd ook gewoon minder goed is dan in Windows. Details zijn het, maar daar hebben we het ook over, voor het overgrote deel kunnen beide OS-en wel hetzelfde. Laten we niet vergeten dat ze uiteindelijk zijn ontstaan om de complexe combinatie van hardware die een computer is bruikbaar te maken. Dat de letters die je bedenkt ook ingetypt kunnen worden, op het scherm verschijnen en op een harddisk bewaard worden, dat werk, en dat op de handigst mogelijk manier. Over wat voor ergernisjes hebben we het dan?

  • een zandloper. Ik herinner me goed dat bij onze programmatuur rond 1995 de klantvraag was te kunnen zien dat de computer bezig was; men drukt op Zoeken en na verloop van tijd, enkele seconden slechts, verschijnt het resultaat, maar in de tussentijd zetten we de muiscursor op ‘busy’ en daarmee verbeterde de gebruikerservaring meteen. Windows doet dat steevast, OSX niet. Als ik een map open met een paar honderd foto’s kan dat heel even duren, prima, maar OSX laat niets zien waardoor het even spannend wordt: zijn ze echt allemaal verdwenen? O nee, gelukkig, daar zijn ze weer. Ik begrijp niet waarom daar niet een mooi gedesigned en geanimeerd klokje verschijnt, een appeltje desnoods; vast omdat Jobs de waan had dat alles instantaan zou gaan, al herinner ik me nog het polshorloge dat verscheen op de Macintosh.
  • de windows-close, het kruisje (of Alt-F4) dat bij Windows rechtsboven in elk venster staat, in bij OSX en bij de diverse andere Unix-varianten linksboven, maar sluit het programma niet echt af, daarvoor moet je naar de topregel helemaal bovenin het -hele grote- scherm of ⌘Q gebruiken. Rechtsboven in het window is objectief een beter ontwerp voor rechtshandigen die net als ik een in de weg staande muispunt naar rechts wegschuiven. (note to self: beter oefenen)

Nou dat valt allemaal dus nog wel mee. De vraag die mij steeds bezig houdt is: wordt het nu allemaal, en dan heb ik het ook over Windows 8/10, beter, slechter of anders? Ervaart het slechter omdat ik anders gewend ben, of is het echt beter en moet ik wat moeite gaan doen om het eigen te maken en zal ik daar later blij mee zijn? Dat alle verandering niet direct omarmd wordt als verbetering illustreert de nieuw LR ook mooi.IMG_4617

De fotograaf die zijn hele workflow na de nodige aanscherpingen lekker in de vingers had werd een versie of wat geleden geconfronteerd met een geheel nieuwe importroutine, die er prachtig uit zag, beslist eenvoudiger voor de beginners, maar kennelijk hebben velen met succes gevraagd dergelijke gekkigheid achterwege te laten en op zijn minst de bekende versie weer terug te brengen. Zo zullen de OS-en nog vele jaren een Switch to classic view functie houden verwacht ik.

Moraal van het verhaal: ik wil een echte Total Commander voor OSX.