Supertrio

Supertrio

My first 14mm picture

Ik ben eigenlijk meer een teleman (“P.G. Telemann”) dan een groothoekman maar in sommige situaties kun je echt niet uit de voeten met 24+ mm luidde zo ongeveer mijn inwendige argumentatie om uiteindelijk ook nog de AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8 ED aan mijn gear toe te voegen, waarmee de zogenaamde Holy Trinity compleet is. Precies lang genoeg getwijfeld om de €200 cashback-actie van Nikon mis te lopen, waarom begrijp ik ook niet helemaal.

Over deze lens is alles al geschreven: het is de beste die er te koop is. Er gaan verhalen van fotografen die om dit objectief van Canon naar Nikon overstappen; ik geloof die niet, maar smeuïg is het wel.

De bolle voorste lens is eng, quasi-nonchalant met de camera in de hand rondwandelen brengt het reële risico op stoten en beschadigen met zich mee, dus de kap blijft altijd in de buurt. Het gewicht van bijna een kilo wordt vaak als nadeel genoemd maar is geen enkel bezwaar omdat het zwaartepunt van het totaal dicht bij de body ligt.

De stevige prijs ligt in de EU vast, daar hoef je dus in principe niet voor naar Den Ham te rijden. Toch vind ik het “ieder jaar” weer de moeite waard om dat wel te doen en het niet online of bij een mega-markt te verwerven. Omdat het kan. Als trouwe-klant service werd ook nog even de spiegel en de sensor gereinigd.

Omdat er objectief gezien nu niets meer te wensen is, de 500mm-achtigen zullen we voor onszelf nooit kunnen verantwoorden en ook fisheye, macro of tilt-shift zijn vooralsnog voor mij niet-rendabele frivoliteiten, zal de volgende investering langzamerhand weer een body gaan worden, full frame, waarmee de lat weer een paar streepjes hoger komt te liggen. Ik kon de d800 en de d750 alvast even van dichtbij proberen, en inderdaad: deze 14mm zónder crop-factor is indrukwekkend.

Een collega-klant was al een fase verder en kwam z’n d810 inruilen voor een d4s. We begrepen van elkaar in welk schuitje we terecht waren gekomen.

Tot volgend jaar! werd me bij het verlaten van de winkel nagewenst. Dat zou zomaar ‘ns kunnen, maar ik ga eerst eens een jaar heel erg blij zijn met wat ik nu heb verzameld.

Naar het voetbalveld hoef ik hem niet per se mee te nemen, weet ik al.201504_1424-057_1000