Zelfredzaam

Posted on

201503_zondag-072_1000

De natuur redt zich in het algemeen wel zonder dat wij ons daarmee bemoeien, maar sommigen hebben het idee dat zodra we wat meer begrijpen van hoe een en ander in elkaar steekt we dat dus kunnen en moeten verbeteren. Dat daarmee veel geld verdiend kan worden speelt -naast naïviteit en arrogantie- een doorslaggevende rol.

Vanavond in Focus op tv weer zo’n voorbeeld. Men eet en drinkt tegenwoordig “light” producten, de duurdere variant van producten die je sowieso zou moeten mijden als je denkt dat die bij jou problemen veroorzaken, want lekkerder zijn ze zeker niet en volgens ongemakkelijk wetenschappelijk onderzoek hebben ze zelfs een averechts effect: de “hersenen” worden door het aspartaam minder gevoelig voor suiker waardoor je natuurlijke rem daarvoor weg valt, vertaal ik maar even vrij. Terwijl de suggestie wordt gewekt dat je meer afvalt naarmate je meer light-producten gebruikt. De enige manier om als mensheid niet aan overgewicht ten onder te gaan -zo zegt men- blijkt het stoppen van de voedselindustrie te zijn, die analoog aan de tabaksindustrie de klandizie verslaafd maakt aan de zelfgeproduceerde producten.

Een te overwegen alternatief lijkt mij het volgen van je eigen verstand, het weerstaan van de marketing-maffia en slechts te eten wat je denkt te eten.

Ja. laat de natuur maar schuiven

Het is een gedoe, maar een eigen moestuin met zelfgekweekte groenten, wellicht zelfs best ongemodificeerd, lijkt een goed idee. Of dat iemand in de buurt dat doet voor de wijk en dan met een kar langs de huizen gaat om het betaald te verdelen als een soort groenteboer, en dat ook voor het vlees en … Ja, zo gek was het allemaal niet, en ergens onderweg is het -voorlopig onherstelbaar- beschadigd geraakt, en wel bij het verdwijnen van de integriteit als je het mij vraagt.

Zouden initiatieven als beebox dit voor elkaar gaan krijgen? De kans is groot dat het niet voldoende van de grond komt, of juist wel, waarna de Unileverachtigen wel weer langs zullen komen om er hun eigen definitie van biologisch aan toe te voegen.