Actie vereist

Posted on

201502_hglo-015_1000

Aangezogen door de carnavalsoptocht bezocht ik het centrum van Hengelo weer eens en moest met leedwezen constateren dat het intussen nog erger is geworden dan ik dacht. Ik bedoel dan niet eens de optocht, die met name voor de verenigingen zelf en duidelijk niet voor de toeschouwers wordt gehouden, maar de leegstand. Niet wetenschappelijk schat ik dat inmiddels circa 40% van de winkelpanden leeg staat, met bijbehorende gevolgen voor de aantrekkingskracht. Er zijn nog wel kledingwinkels met bestaansrecht (veronderstel ik), wat parfumerie en sieraden en een fantastische boekhandel, maar Delifrance, Dixons, Schoenenreus, Broekman, en vele, vele anderen zijn niet meer en laten gapende wonden achter, aandoenlijk gemaskeerd door uitstallingen van andere winkels en plakplastic. Er is voldoende winkelruimte te huur, zeg maar. De winkels van V&D en Blokker worden meewarig aangekeken, alsof iedereen wel beseft dat die hun langste tijd gehad hebben.

Ik voel me bijna schuldig om er vrijblijvend negatief over te spreken, gun de stad het allerbeste, maar zie ook dat we het op deze manier niet gaan redden en verpaupering op de loer ligt. Volmondige erkenning van het probleem, het Probleem, het PROBLEEM is het begin, wat de meeste winkeliers voor zichzelf al wel zullen weten maar waarvoor ook gemeentelijke doortastendheid nodig is. Erken uit de ongetwijfeld vele bestaande onderzoeken (laat svp geen nieuw onderzoek uitvoeren, zo specifiek is Hengelo nou ook weer niet) dat het onomkeerbaar is en dat langzamerhand actie vereist is. Concentreer de winkels van het centrum en laat de rest gauw geschikt maken voor vertier of wonen, alles beter dan leegstand. Stop met de expansie aan de buitenrand, vul het centrum weer op.

Het traditionele stadshart blijft prima geschikt voor horeca, weekmarkt, minder winkels en een bescheiden aantal buurtoverstijgende activiteiten, de rest van de cohesie kan misschien beter in de wijken ondersteund worden, je weet wel, van die wijkcentra die gesloten worden. Vergeet de jeugd ook niet.

Buurtoverstijgende activiteit
Buurtoverstijgende activiteit

Ik ben niet die wethouder die hier verstand van heeft, ben slechts gezegend met een flinke portie boerenverstand, maar een daadkrachtig visionair die keuzes kan maken en de rest inclusief de vastgoedbezitters daarvan kan overtuigen is van harte welkom in elk gemeentebestuur. En raadsleden die “over hun schaduw heen kunnen stappen”, dogma’s vergeten en constructief het algemeen belang daadwerkelijk ondersteunen.

Burg. Jansenplein - Parkeren in de vakken
Burg. Jansenplein – Parkeren in de vakken

One Reply to “Actie vereist”

Comments are closed.