Zoeterweer

Zoeterweer

Richard Bona, Zoetermeer 27 november 2014

Vanuit Nouvelle-Calédonie naar Zoetermeer is zo’n 17.000 km en in 26 uur te vliegen. Het zal zijn gebeurd om de al vroeg gemaakte afspraak keurig na te komen, want als je een dag later weer 6.000 km verder thuis in New York wilt zijn had je veel beter de ander kant op kunnen vliegen want New York vliegt oostwaarts slechts 14.000 km van Nouméa.

Zo sparen de mannen hun airmiles eenvoudig bij elkaar. Een paar dagen thuis en dan weer een aantal tourtjes na elkaar: Maleisië, Mozambique. Echte wereldmuziek kortom, die universeel over de hele aardbol enthousiast wordt ontvangen.

Dan is het dus fijn als het in Zoetermeer toch ook leuk is. Cultuurpodium De Boerderij, een zaal zoals 013 of Metropool, was goed gevuld maar toch niet vol met het inmiddels vertrouwde mengsel van oud en jong, man en vrouw, familie en vreemden; gevarieerd maar altijd vriendelijk gestemd, zeker na afloop. Toehoorders die deels door verhalen van anderen zijn meegelokt en voor een ander deel bestaan uit fans die de teksten al redelijk -fonetisch- kunnen meedoen.

Reizen is in zo’n periode dus een niet te verwaarlozen factor, en dan is het leuk als je je daar waar je in den vreemde komt toch iets thuis kan voelen door mensen te ontmoeten die je al eerder ontmoette. En zo hadden we dus weer een hele hartelijke her-ontmoeting met Daniel, Etienne, Adam, Tatum en Richard, en schudden we ook drummer Ludwig Afonso (Havanna, 1972; Obed Calvaire drumt tegenwoordig de jazzy-nummers bij Monty Alexander) hartelijk de hand. Bleken we ook nog in hetzelfde hotel te verblijven.

Ik weet zeker: de volgende keer ontmoeten we elkaar weer.

201411_bona-031_1000

Het optreden zelf? Dat was als altijd weer onvergelijkbaar mooi en goed, je gaat het bijna gewoon vinden.