Vriend VIC

Posted on

IMG_2784

Over automatiseringsverleden gesproken: je liegt niets als je zegt dat dit apparaat, dit exemplaar zelfs, deze VIC-20 de kiem is geweest van mij carrière. Nog lang niet bezig met wat te doen na de middelbare school en vooral bezig met de algemene dagelijkse zaken en Westcoast-muziek verscheen plots dit apparaat ten tonele. Een vriend -reeds in het bezit van het bekende televisie-tennisspel- schafte hem aan met 1200 zuurverdiende vakantiewerkguldens. De eindeloze mogelijkheden van een apparaat dat eigenlijk zelf niks kan maar wel alle ingredienten, potentie,  heeft om veel te doen sprak tot de verbeelding. In korte tijd kende het Commodore Basic nauwelijks geheimen meer met als hoogtepunt de gezamenlijke realisatie van ons eigen PacMan waaraan tot ver in de nacht werd gesleuteld aan het verfijnen van het algorithme om de spookjes niet te voorspelbaar en niet te trefzeker te maken.

Ik denk dat de meeste post-babyboomers in automatiseringsland, de echte dan, hun roots hebben in een VIC-20, een Commodore-64 of een ZX-spectrum. En tot op vandaag is de lol niet wezenlijk anders geworden en is de begrenzing inmiddels slechts creativiteit en verbeelding.